Kada i gde će u Beogradu biti obeleženo 27 godina od genocida u Srebrenici: Performans, debata i paljenje sveća 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Povodom 27. godišnjice genocida u Srebrenici, Žene u crnom organizuju 10. jula 2022. godine stajanje u crnini i ćutanju na Trgu Republike u Beogradu, od 19.30 do 20.30 časova.

Tom prilikom, zajedno sa umetničkim kolektivom ‘Škart’ biće izvedena i scenska akcija “Srebrenica – ime genocida”.

Inače, u skladu sa politikom solidarnosti i odgovornosti, Žene u crnom će 11. jula učestvovati u komemoraciji/dženazi u Potočarima.

Inicijativa mladih za ljudska prava, Fond za humanitarno pravo i REKOM mreža pomirenja organizovaće 11. jula nekoliko događaja.

U Endžio HAB-u u 11 časova biće održana debata “Priznanje genocida i zvanično obeležavanje 11. jula kao zalog mira“.

Debatu će moderirati Nataša Kandić iz REKOMa, a u razgovoru će učestvovati advokat Sead Spahović, Sofija Todorović iz Inicijative mladih za ljudska prava, advokat Slobodan Ružić, Isidora Stakić iz FHP-a, kao i Zoran Vuletić, predsednik Građanskog demokratskog foruma.

Potom će u 19.30 časova, ispred Narodne skupštine biti predstavljeno virtuelno rešenj spomenika žrtvama genocida autorke Mie David (pobedničko idejno rešenje artivističkog konkursa „Nikome se ne ponovilo“ koji su 2021. organizovali Inicijativa mladihza ljudska prava, Forum ZFD i Nezavisno društvo novinara Vojvodine).

U 20 časova, u parku ispred Predsedništva Srbije paliće se sveće za žrtve genocida u Srebrenici, praćeno zahtevom da se 11. jul u Srbiji proglasi Danom sećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari