udžbeniciFoto: Vesna Andrić/Danas

Nacionalne čitanke, najavljivane kao projekat od nacionalnog značaja, po svoj prilici neće biti spremne do početka nove školske godine za sve razrede osnovne i srednje škole, iako Zakon o udžbenicima predviđa da će početi da se koriste od školske 2024/2025. godine.

Prema nezvaničnim saznanjima Danasa, u toku je priprema samo prve čitanke, namenjene učenicima prvog i drugog razreda osmoletke, ali nadležni se za sada ne izjašnjavaju o ovoj temi.

U kojoj fazi je izrada nacionalnih čitanki, da li će do 1. septembra biti spremne sve četiri planirane publikacije, kako predviđa Zakon o udžbenicima, da li su tačne spekulacije da se sa celim projektom kasni jer autori čitanki nisu mogli da se usaglase o sadržaju – sve su ovo pitanja na koja ni iz Ministarstva prosvete, ni iz Zavoda za udžbenike nisu odgovorili Danasu.

Nadležne smo pitali i da li je utvrđeno u kom tiražu će čitanke biti štampane, hoće li ih učenici kupovati ili dobijati besplatno, te da li ostaje ranija ideja da će đaci na kraju školske godine vraćati čitanke kako bi bile ustupljene na korišćenje narednim generacijama učenika?

Poslednja informacija koju smo sredinom maja dobili iz Zavoda za udžbenike (kome je kao javnom izdavaču poverena izrada nacionalnih čitanki) glasila je da je izrada rukopisa za sve nacionalne čitanke u toku i da se odvija u skladu sa zadatim rokovima.

Međutim, naši nezvanični izvori kažu da se za sada priprema samo prva čitanka i da posao još nije završen zbog čega su male šanse da do đaka stigne 1. septembra.

Šta se do sada zna o nacionalnoj čitanci?

Nacionalna čitanka u zakonu je definisana kao obavezno nastavno sredstvo za sve učenike osnovnog i srednjeg obrazovanja i vaspitanja koji nastavu pohađaju na srpskom jeziku.

Ona treba da se koristi u cilju razvijanja ličnog i nacionalnog identiteta, razvijanja svesti i osećanja pripadnosti Republici Srbiji, poštovanja i negovanja srpskog jezika i maternjeg jezika, tradicije i kulture srpskog naroda i nacionalnih manjina na prostoru naše zemlje, razvijanja interkulturalnosti, poštovanje i očuvanje nacionalne i svetske kulturne baštine.

Planirano je da budu urađene četiri čitanke: jedna za đake prvog i drugog razreda osnovne škole, druga za trećake i četvrtake, treća čitanka predviđena je za učenike od petog do osmog razreda, a četvrta za sve razrede srednje škole.

Nacionalna čitanka će obuhvatati sadržaje programa predmeta srpski jezik i književnost, svet oko nas, priroda i društvo, istorija, geografija, likovna kultura i muzička kultura, u skladu sa planom i programom nastave i učenja za određeni razred, odnosno ciklus obrazovanja.

Kako je ranije Danasu pojašnjeno u Zavodu za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, sadržaje nacionalnih čitanki treba da osmisle timovi koje je angažovalo Javno preduzeće „Zavod za udžbenike“.

Nacionalne čitanke tajna

Iako je ceo posao izrade čitanki postao maltene tajna, jer nadležni na novinarska pitanja odgovaraju šturo ili nikako, Zavod za udžbenike nije krio imena autora i recenzenata, već je odluke o njihovom izboru objavio na svom sajtu.

I to je gotovo sve što se zna o ovom projektu od nacionalnog značaja, kako je predstavljan kada je država odlučila da štampa čitanke umesto jedinstvenih udžbenika za takozvane identitetske predmete.

Od izjava najviših državnih zvaničnika da nacionalne čitanke treba da posluže za proširivanje saznanja i jačanje nacionalne svesti učenika, došlo se do toga da je način na koji će određene teme biti predstavljene u školskim knjigama pitanje naše budućnosti.

„Nema igranja oko najvažnijih tema iz ove oblasti, jer od ovog bukvalno zavisi naša budućnost. Mi kao država moramo da jačamo svoj koren i svoje utemeljenje“, rekao je premijer Miloš Vučević u svom ekspozeu, pominjući upravo udžbenike iz predmeta čiji će sadržaji biti deo nacionalnih čitanki.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari