Kada počinje smanjenje broja đaka po odeljenjima? 1foto EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Vlada Srbije usvojila je danas predlog izmena zakona iz oblasti obrazovanja koji predviđaju smanjivanje broja učenika u odeljenju na maksimalno 28 đaka.

Ako ovaj predlog dobije podršku poslanika u Skupštini Srbije novi zakonski član počeće da se primenjuje ne od 1. septembra, već od školske 2024/25. godine.

To je za Danas potvrđeno u Ministarstvu prosvete, povodom nedoumica u ranijem saopštenju u kome stoji da smanjenje broja učenika po odeljenju počinje od „sledeće školske godine“.

Ovaj predlog je logičan, budući da je upis učenika u srednje škole završen i da su već upisana odeljenja u kojima je 30 đaka gornja granica. I u osnovnim školama su formirana odeljenja budućih prvaka, kao i petaka, tamo gde se na prelazu iz razredne u predmetnu nastavu prave nova odeljenja.

U Ministarstvu kažu da će svi ostali predlozi izmena zakona početi da se primenjuju odmah po usvajanju, a izuzetak je uvođenje državne mature koje se odlaže za školsku 2025/26. godinu.

Prema sadašnjim propisima odeljenja broje do 30 učenika, dok Zakon o osnovnom obrazovanju predviđa da izuzetno, odeljenje istog razreda u osnovnoj školi može da ima do 33 učenika, uz saglasnost Ministarstva prosvete.

Sindikati obrazovanja već godinama traže da se broj učenika po odeljenju ograniči na 24 đaka.

Ovaj zahtev bio je istaknut i uoči početka školske godine koja je za nama, ali su tada predstavnici Ministarstva izneli podatke da više od 60 odsto škola u Srbiji ima odeljenja koja broje do 30 đaka, a da svega 1,1 odsto škola ima 30 i više učenika.

Prema podacima koje su predstavnici Vlade izneli pre nekoliko meseci na predstavljanju Jedinstvenog informacionog sistema prosvete (JISP), u osnovnim školama u Srbiji ima ukupno 28.089 odeljenja, od čega 23,5 odsto ima ispod 10 učenika, a 0,01 broji iznad 30 đaka.

U srednjem obrazovanju ima 12.448 odeljenja, a u svega jedan odsto odeljenja ima više od 30 učenika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari