Kadri Veselji otkazao punomoćje braniocu Benu Emersonu zbog 'sloma međusobnih odnosa' 1Foto: EPA-EFE/Peter Dejong

Jedan od bivših vođa OVK Kadri Veselji, optužen za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, otkazao je punomoćje svom glavnom braniocu pred specijalnim sudom u Hagu, britanskom advokatu Benu Emersonu (Emmerson) zbog „sloma međusobnih odnosa“.

To je danas saopštilo raspravno veće koje je prihvatilo Veseljijev zahtev da umesto Emersona njegov glavni branilac bude advokat Rodni Dikson (Rodney Dixon), takođe iz Velike Britanije.

U odluci raspravnog veća piše da su i Veselji i Emerson kao razlog za raskid saradnje naveli „nepopravljivi slom odnosa između klijenta i advokata“.

Emerson, jedan od najuglednijih britanskih advokata, ranije je dva puta pred Haškim tribunalom uspeo da oslobodi jednog od ratnih komandanata OVK Ramuša Haradinaja od optužbi za ratne zločine na Kosovu.

Umesto Emersona, do stupanja Diksona na dužnost glavnog branioca, Veseljija će braniti, kao kozastupnici, Eni O’Rajli (Annie O’Reilly), Keri En Rouen (Kerrie Ann Rowan) i Stiven Lek (Steven Lack).

Nedavno je i prvooptuženi Hašim Tači (Hashim Thaci) otkazao punomoćje svom američkom braniocu Gregu Kihou (Kehoe), koga je zamenio Luka Mišetić.

Suđenje Tačiju, Veseljiju i saoptuženim Redžepu Seljimiju i Jakupu Krasnićiju biće nastavljeno u ponedeljak, 26. avgusta.

Optužnica u 10 tačaka tereti Tačija (55), Veseljija (56), Seljimija (52) i Krasnićija (73) za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Navedene zločine, pripadnici OVK pod komandom optuženih počinili su, po optužnici, u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad približno 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 102 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

U optužnici je identifikovano 75 žrtava – 51 srpska, 23 albanske i jedna romska.

Šest tačaka optužnice tereti Tačija, Veseljija, Seljimija i Kransićija za zločine protiv čovečnosti, a četiri tačke za ratne zločine.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili su učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Cilj tog zločinačkog poduhvata bilo je preuzimanje kontrole nad celim Kosovom nasiljem nad svima koje je OVK smatrala „protivnicima“.

Kao saučesnici u zločinačkom udruženju, u optužnici su navedeni i oficiri OVK: Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sulejman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.

Svi optuženi izjavili su da nisu krivi. Oni su u pritvoru u Hagu od hapšenja na Kosovu u novembru 2020.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari