Kafanske avanture "pijanog pope" 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Na današnji dan pre 110 godina „Mali žurnal“ je u rubrici „Pijani popa“ objavio priču o svešteniku koji je te davne 1911. godine napravio pometnju na beogradskim ulicama.

Bilo je to jedno sasvim obično jutro u Karađorđevoj ulici; ljudi su žurili, sklanjajući se od brzih fijakera i tramvaja. Svako je gledao svoja posla sve dok jedan stariji gospodin nije počeo da privlači pažnju.

Bio je to čovek u poznim godina, skupo odeven, razbarušene kose, crne mantije i šešira. Klatio se od kafane do kafane, od dućana do dućana, puna dva sata.

Bio je u potrazi za telegrafom. Trebalo je hitno da pošalje pismo za Gradište.

Dotični nikome ne bi ni privukao pažnju da zapravo nije bio svešteno lice. U vidno alkoholisanom stanju nije mogao da sastavi tekst koji je trebalo da pošalje.

Pisanje se odužilo, a tekst je toliko bio loše napisan da „ni Sveti Ilija ne bi mogao da ga pročita“.

S obzirom da nije imao novca da plati telegrafske usluge, naredio je gospođi koja je radila za kasom da na zajam uzme njegov sat, a novac će joj doneti naknadno.

Počeo je da se hvali svojom imovinom i automobilom od 16.000 krupa, a „prisutna publika udari u jedan grohotan smeh, slušajući gospodina popu kako ‘popuje'“, piše list.

Kafanske avanture "pijanog pope" 2
Screenshot Digitalna.nb.rs

Bez obzira na svu silnu imovinu koju poseduje, nije imao novca da plati uslugu, a kasirka nije uzela sat na zajam.

Sveštenik  koji je napuštao dućan, saplete se o ivičnjak i glavom lupi od trotoar toliko jako da mu je šešir „odleteo“ dva metra.

Sutradan se otreznio i pošao nazad u radnju da izmiri račun. Ni ovog puta nije imao novca, pa je poklonio svoj sat kako bi izmirio sve račune.

Pri izlasku, greškom je uzeo tuđi šešir i žestoko se posvađao sa vlasnikom istog.

Ponovo je obrukao sebe, ostao bez šešira i novca i više mu nije padalo na pamet da ponovo pije.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1911. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari