Kažu da je Bor ekološka crna tačka, ali i da se taj epitet neće još dugo vezivati za ovaj industrijski grad u Srbiji jer se gradi nova, savremena topionica.

Bor je takođe i grad bakra i zlata, ali očigledno i preduzimljivih i inventivnih ljudi koji su pronašli kopču za spoj rudarenja i turizma i već ovog proleća ponudiće turistima jedinstvene sadržaje kojima svi oni sa makar mrvicom avanturističkog duha, neće moći odoleti. Pred sam kraj prošle godine, na uobičajenoj godišnjoj konferenciji za novinare u Rudarsko topioničarskom basenu Bor, generalni direktor basena Blagoje Spaskovski novinarima je rekao:

– Ovde se ne sme razvijati samo rudarstvo, potrebno je promovisati i turističke potencijale borske opštine . Evo, ja pred vama obećavam da ću na sebe preuzeti tri stvari koje ću sprovesti u delo do 1. marta, ukoliko ova zima ne donese veliki sneg. Prvo je poboljšanje uslova i funkcije vidikovca na starom borskom kopu, a drugo je izrada „sale“ na 11. jamskom horizontu gde će turisti, njih od 50 do 60, na svakih 15 dana moći da se spuste do 700 metara ispod zemlje, popričaju sa rudarima i jednostavno, dožive taj osećaj. Treća stvar je safari-staza na borskom kopu dužine 17 kilometara i širine 10 metara. Za zaljubljenike u moto i trke džipovima, ali i ostale, biće to, verujem, jedinstveno turističko čudo u Evropi – ispričao je prvi čovek borskog kombinata bakra Blagoje Spaskovski.

Priliku da „probije led“ i oproba rudarski turizam imala je najveća pop zvezda Balkana, Zdravko Čolić, i to prvog dana 2012. godine kada se zajedno sa svojim domaćinima spustio u borsku jamu. Na XVII horizontu borske Jame, 600 metara pod zemljom, nije krio oduševljenje što je prvi put u jednoj jami koja se, kako je rekao, po mnogo čemu razlikuje od onih u Bosni.

– Ovo je stvarno veličanstveno. Nisam nikada ovako nešto doživeo i u sećanju će mi ostati silazak u utrobu zemlje, kao nadasve uzbudljiv osećaj – rekao je Čolić novinarima.

Mesec dana kasnije jedinstveni kafić na svetu na dubini od preko 400 metara spreman je za posete. Na stotinak kvadrata uklesane pećine u steni postavljena je rasveta, uređen prilazni hodnik, postavljene klupe i stolovi za posetioce, kao i mini šank. Na kamenim zidovima bakrorezi prikazuju rudare, a stari rudarski telefoni, lampe, oprema za spasavanje, bušilice podsećaju na stogodišnju istoriju rudarenja u Boru. Među prvim posetiocima kafića u utrobi zemlje bio je predsednik Srbije Boris Tadić prilikom skorašnje posete RTB Bor.

Rudarski turizam

Kada se kafiću u utrobi zemlje doda uređenje safari staze na napuštenom površinskom kopu, na kojoj će se već od ovog proleća ogledati vozači motora i džipova i poboljšanje uslova na vidikovcu na starom borskom kopu, zaokružuje se priča o rudarskom turizmu koji će biti unikatan na ovim prostorima, a koji će kako veruju njegovi inicijatori i tvorci, donositi novac i rudarima i Boranima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari