Kakav stav treba da zauzme devojka prema mladiću? 1Foto: Nataša Matović / Univerzitetska biblioteka

Dnevni listovi Pravda i Vreme, 11. aprila 1940. godine, pisali su o zanimljivim psihološkim zakonitostima između devojke i mladića toga doba, ali i o tajnama nastanka baruta.

List Pravda navodi da postoji nekoliko psiholoških zakona kojih se sve devojke moraju pridržavati ukoliko žele da mladiću sa kim su izašle bude prijatno u njihovom društvu.

Kakav stav treba da zauzme devojka prema mladiću? 2Pre svega, nikako ga ne smete izlagati velikim troškovima koji nisu primereni njegovim prihodima i nadmašuju njegove materijalne mogućnosti.

U slučaju da mladić dođe kod vas u posetu, ne smete govoriti da vam se dopada neki  film i da biste ga rado gledali, ili pak da vam se ide u pozorište. Čim je došao kod vas znači da želi da provede jedno ugodno popodne u grugu vaše porodice. On želi da vidi da li volite domaće ognjište i da li umete da se snađete u ulozi domaćice.

Devojka ne bi nikada smela da prva upita mladića kada će se ponovo videti, a pogotovo ne da mu zakaže randevu. To ne znači da ona ne želi sastanak, već da čeka mladićev poziv. Naravno, devojka bi trebalo da naglasi da je on posebno simpatičan njenim roditeljima i da bi bili radosni da provedu jedno veče sa njim. Ako uzmete taj razlog, onda nikada nećete ispasti smešne u njegovim očima kao kada biste ga pozvale prve na sastanak.

Ukoliko vas neki mladić s vremena na vreme poziva u šetnju, dobro promislite da li ćete izaći sa njim.

Ako šetate ulicom nikada nemojte dozvoliti da vas neki mladić obgrli rukom jer se takav gest smatra nekulturnim. Nežnost se nikada ne pokazuje u javnosti.

List Pravda pre osamdeset godina isticao je da su devojke tog vremena mnogo više prepuštene same sebi, nego što je to bilo u ranijim vremenima kada na sastanak nisu smele da izađu nasamo sa mladićem.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narode biblioteke.

List Vreme, na današnji dan pre osamdeset godina pisao je o otkriću, tada najvažnije supstance, baruta.

Kakav stav treba da zauzme devojka prema mladiću? 3Postoji verovanje da je barut pronašao frajburški kalušer Švarc, i da se od tog vremena moćni crni prah koristi kao najvažnije sredstvo ratovanja. Međutim, nesumnjivo je da je za barut znao engleski kaluđer Rodžer Bekon još davne 1242, dakle skoro ceo vek pre Švarca.

Prema nekim istraživanjima, barut je u Aziji pravljen još pre Hrista. Čuveni Henri Eliot, uspeo je da utvrdi da se barut koristio još pre naše ere u Indiji, za pravljenje vatrenog oružja.

U Evropu, barut su doneli Arabljani i upotrebili ga prvi put u ratu 712. godine u pohodu na grad Alore u Španiji.

U IX veku hrišćanski svet je već znao za sastav baruta i način na koji se njime upravlja.

Najinteresantnje je, međutim, da stara indijska plemena ovu supstancu nisu koristila za one svrhe za koje je u Evropi najčešće upotrebljivana. Indijska plemena, barut su koristila isključivo onda kada su bila napadnuta od strane neprijatelja.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narode biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1940. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari