Kako će Novu godinu, dočekati migranti iz prihvatnih centara u Preševu i Bosilegradu 1foto FoNet

U Pčinjskom okrugu aktivna su dva Prihvatna centra, u Preševu su sada samci, a u Bosilegradu porodice. Najmlađi stanovnici tog centra mogu da osete duh novogodišnjih praznika, uz Deda Mraza, poklone, jelku.

Atmosfera praznična, i prava domaća. Svako zna svoja prava, ali i obaveze. To je i neophodno, jer je Centar u Bosilegradu zajednica različitosti. Tu su trenutno migranti iz deset zemalja. Alim je sa sinom u Srbiji tri godine, želi i da ostane.

„Mora da bude permišn, kako se zove? -Dozvola. Da, ako bude dozvola, isto je, sada ne mogu da radim, prvo moram da tražim azil i posle će država da mi da papir za posao“, kaže Alim iz Irana. „Idem u školu, imamo časove, igramo se, skačemo“, kaže za Radio-televiziju Srbije Almir iz Irana.

I ove zime sve je obezbeđeno, medicinska nega, hrana, ogrev za zimu. Uz to, imaju priliku da osete i prazničnu atmosferu. Almir je poželeo sneg za Novu godinu, ostali susret sa članovima porodice, kao i Mirna iz Palestine:“Ja želim da vidim svog brata, on je u Holandiji.“‚

„Ovde sam sa decom, moja želja je da ponovo vidim muža, nedostaje mi“, navodi Dohan iz Sirije.

U centru je sada 16 dece, četvoro je školskog uzrasta. Imaju i vannastavne aktivnosti.

„Mogu da vam kažem da je ovo specifična sredina, koja je tako lepo prihvatila decu, tako da dolaze i deca sa lokala da se igraju sa njima ovde, kao što i deca odavde idu kod njih u kućne posete i stvarno je izuzetno lepo.Kao i svake godine i ove godine na prigodan način obeležavamo Novu godinu, bez obzira što oni svi ne slave Novu godinu, želimo da im pokažemo kako je u Evropi, kako je kod nas, želimo da i oni budu deo ovih praznika“, kaže Slobodan Savović, koordinator za jug KIRS-a.

Centar u Bosilegradu otvoren je krajem 2016. godine. Dolazili su i odlazili ljudi iz različitih država. Migranti u Srbiji dočekuju već sedmu Novu godinu, u našoj zemlji trenutno ih je 4600, najviše iz Avganistana i Sirije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari