Kada je prošle sedmice Obamina administracija poslala nacionalnim provajderima poduži spisak internet adresa hakerskih grupa koje su ukrale podatke američkih korporacija, i to u terabajtovima, izostavila je jednu krucijalnu činjenicu – gotovo svaka od tih digitalnih adresa mogla je da se prati do jedne četvrti u Šangaju, koji je „sedište kineske sajber vojske“.


Ovo, piše Njujork tajms, namerno izostavljanje ukazuje da je Bela kuća osetljiva na to kako da se direktno suprostavi novom kineskom vođstvu kada je reč o hakerisanju. „Sajber hladni rat“ između dve najveće ekonomske sile sveta, u poređenju sa „pravim“ hladnim ratom SAD i šSR, u neku ruku je manje opasan. S druge strane, on je složeniji i potencijalno veoma opasan.

Definisanje „neprijatelja“ u ovom slučaju nije uvek lak zadatak, navodi američki dnevnik. Kina nije neprijatelj SAD-u kao što je to nekada bio Sovjetski savez; Kina je ekonomski konkurent i ključni dobavljač i kupac. Dve zemlje su prošle godine razmenile robu u vrednosti od 425 milijarde dolara, te u tom smislu Kina ostaje, bez obzira na diplomatske tenzije, ključni finansijer američkog duga. Hilari Klinton objasnila je to australijskom premijeru još 2009, kada je prvi put kao državna sekretarka krenula u posetu Kini, na ovaj način: „Kako da se drsko ophodite prema svom bankaru?“.

Američki zvaničnici kažu da će u narednim mesecima Vašington isporučiti kineskim čelnicima mnogo „privatnih“ upozorenja. Očekuje se da ti privatni razgovori dovedu to toga da se ugrozi podrška Kini među njenim najvećim saveznicima u Vašingtonu – američkim poslovnim zajednicama.

I ranije su američki zvaničnici pokušavali da primene slične argumente, međutim, jedan od glavnih kineskih vojnih lidera je tokom posete Pentagonu 2011, rekao da ne zna mnogo o sajber oružju. Problem je što s jedne strane postoji kineska sajber komanda, a sa druge Peking negira da se bilo šta dešava, rekao je Kris Džonson iz tima CIA koji analizira kinesko rukovodstvo.

Američki zvaničnici kažu da se to mora promeniti. Ali neodlučni su kako doći do rešenja – od mirnih pregovora do ekonomskih sankcija i kontranapada američke sajber komande, jedinice koja je povezana sa napadima Sjedinjenih Država i Izraela na iranska nuklearna postrojenja.

Neki od razgovora su pregrejani, podstaknuti rastom sajber- industrije u bezbednosnom sektoru i razvojem ofanzivnog sajber-oružja, iako američka vlada nikada nije priznala da ih koristi. Međutim, postoji ozbiljna diskusija „iza scene“ o tome kakav bi napad na američku infrastrukturu – nešto što kineski hakeri još nisu „ozbiljno“ učinili – isprovocirao predsednika da naredi kontranapad.

„Kina ometa signale Bi-Bi-Sija“

London – Britanski javni servis Bi-Bi-Si osudio je juče navodni pokušaj kineskih vlasti da onemoguće prijem njegovog programa na kratkim radio talasima u Kini. Bi-Bi-Si je to osudio kao pokušaj da se spreči slobodan pristup vestima i informacijama, i naveo da, iako ne može sa sigurnošću da utvrdi izvor „džemovanja“, koordinisani i opsežni napori na ometanju njegove frekvencije ukazuju na „zemlju velikih mogućnosti kao što je Kina“, prenosi Beta. Vreme džemovanja izabrano je da prouzrokuje najveće moguće ometanje, izjavio je u ponedeljak Piter Horoks, direktor Bi-Bi-Si -jevog svetskog servisa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari