Kako da deca zavole čitanje? 1Foto: Pixabay/sweetlouise

Istraživanja pokazuju da je čitanje deci i razgovor o knjigama za decu dok čitate najbolji način da povećate koeficijent inteligencije vašeg deteta.

To nije samo zato što pomažete svom detetu da razvije razumevanje pročitanog. Takođe negujete duboku ljubav prema čitanju.

A kada deca vole da čitaju, biraju da čitaju samostalno, postaju bolji čitaoci, imaju bolje rezultate na testovima u svim predmetnim oblastima i imaju bolje znanje o sadržaju od onih koji ne čitaju.

Školski uspeh je direktnije povezan sa čitanjem knjiga za decu nego bilo koji drugi pojedinačni indikator.

Većina roditelja kupuje knjige za decu i kažu da se nadaju da će zavoleti da čitaju. Pa ipak, do srednje škole, većina dece prestaje da čita knjige koje nisu dodeljene u školi.

Razlog je što se navika čitanja ne ukorijeni u detinjstvu. Čitanje je težak posao, a život nudi toliko drugih načina da se zabavite, da čitanje često izgleda više kao obaveza nego zabava. Deca nikada ne stignu do tog mesta gde je čitanje dobre knjige zabavnije od bilo čega.

Kako možete razviti kod dece trajnu ljubav prema čitanju?

Čitajte mališanima knjige za decu od najranijeg uzrasta

I ne samo pred spavanje. Kupujte interaktivne knjige kao neke od prvih igračaka vašeg deteta. Nosite ih sa grickalicama u torbi za pelene.

Napravite ritual u kojem oboje povezujete ljubav i maženje sa čitanjem. Kad god bilo kome od vas zatreba pauza, uzmite knjigu i čitajte svom detetu.

Ne terajte svoje dete da nauči da čita

Većina dece nauči da čita prirodno kada razviju preliminarne veštine. Vaš cilj nije da mu pomognete da izgovori reči, već da podstaknete ljubav prema knjigama, slikama i pričama.

Ako ga primoravate nauči da čita, može da izgubi svu zabavu čitanja. Taj osećaj će mu trajati ceo život i neće mu pomoći da zavoli knjige za decu.

Neka veoma pametna deca ne nauče da čitaju dok ne napune sedam godina. Brzo će sustići one koji su počeli u četiri ili pet. Nema apsolutno nikakve koristi od guranja deteta da čita rano“ a ima i mnogo nedostataka.

Nemojte prestati da čitate detetu kada nauči da čita

Ovo je kritičan savet. Čitajte mu na svakom koraku, sve dok vam dete dozvoljava. Ako nastavite da čitate svom detetu, to će ga održati zainteresovanim da čita sebi i razvija svoje veštine. I to vam daje mnogo materijala za sjajne razgovore o vrednostima i izborima.

Roditelji se često žale da njihova deca mogu da čitaju, ali jednostavno nisu zainteresovani za to. Većina dece prolazi kroz ovu fazu, ali vi možete pomoći da ona bude kratka.

Problem deteta je, naravno, što može da čita jednostavne knjige, ali njegova mašta žudi za razvijenijim zapletima i likovima. Potrebni su mu roditelji da mu čitaju, da ga fasciniraju tajnama knjiga. To je ono što će ga motivisati da se potrudi da postane vešt čitalac.

Kada kroz rad u školi dečija veština sustigne apetit za knjigama, potražite knjige za decu koje su u formi serijala, koje često mame decu na sledeću i sledeću knjigu.

Ograničite vreme provedeno na ekranima

Ne postoji način na koji knjiga može da se takmiči sa ekranom. Većina dece, s obzirom na izbor, jednostavno neće birati knjigu dovoljno često da im postane navika.

Pre nego što shvatite, oni će steći druge navike za opuštanje, a čitanje će biti nešto što drugi ljudi rade.

Ograničavanje ili čak zabrana korišćenja ekrana dok čitanje nije dobro uspostavljeno može biti najvažnija stvar koju možete da uradite da biste podstakli razvoj ove dragocene navike kod deteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari