Kako da sačuvamo stoku od sunčanice? 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Jugoslovenski dnevni listovi Vreme i Pravda izveštavali su na današnji dan pre 80 godina o trogodišnjici vlade Milana Stojadinovića, o tome da je još nepoznat motiv krvoprolića na beogradskoj stanici kada je student pucao nasumice na putnike, ali su i jedan i drugi imali i dodatke „Za naše selo“.

List Pravda u okviru rubrike „Za naše selo“ ovog 25. juna 1938. godine donosi tekst o tome kako da sačuvamo našu stoku od sunčanice. Navodi se da sunčeva svetlost može biti štetna i opasna ako je suviše jaka, te mogu stradati goveda.

Kao znaci sunčanice kod stoke navode se sledeći: životinje su utučene, malaksale i umorne, hod im je nesiguran te se potiču i teturaju, znoje se po celom telu, teško dišu i razdražljive su.

Kako da sačuvamo stoku od sunčanice? 2Saveti u tim slučajevima, koje prenosi Pravda, su da što pre stoku treba smestiti u hladan i mračan prostor i polivati hladnom vodom. Dobro je i na glavu staviti led. Klistira je, dodaje se, takođe dobro ako ima vičnih ljudi.

Preventivne mere da bi se sačuvala stoka podrazumevaju da je često treba pojiti i polivati hladnom vodom, da goveda treba terati na rad tek dva sata posle hranjenja, a da za vreme jakih pripeka i omorina, stoku treba poštedeti od rada.

Na istim stranama je i tekst o vinima od jagodičastog voća za domaću potrošnju i kako ih napraviti.

Na naslovnoj strani Pravda donosi naslove „Japan u ratu“ i „Trogodišnjica vlade Milana Stojadinovića“.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

Kako da sačuvamo stoku od sunčanice? 3I Vreme piše o trogodišnjici jugoslovenske kraljevske vlade. Prenose se reakcije iz sveta, odnosno kako je o tom danu pisala inostrana štampa. Uglavnom su to sve bili afirmativni naslovi, među kojima su „Sređivanje odnosa sa susedima najveći uspeh“, „Beograd važan centar međunarodne politike“, „U ovo mutno i nemirno doba Milan Stojadinović je odveo državni brod u mirno pristanište“, „Jugoslavija moćan faktor ravnoteže i mira u Evropi“, „Uspesi na međunarodnom polju praćeni konsolidacijom države“….

Ovaj list piše i o tajanstvenim pojavama u našem narodu – „Žene govore sa mrtvima“, priča je o dubočkim rusaljama.

Na stranama Za naše selo, Vreme donosi savete o letnjem negovanje ruža. Pišu da ovo cveće treba obilno zalivati i zemlju oko nje češće okopavati kako ne bi bila u korovu. Važno je, doaju, i otsecanje cvetova na vreme.

Tu su i preporuke kako seći cvetove ruže koje želite drži kao ukras u vazama u sovjim domovima.

„Ruže se ne smeju seći po jakoj vrućini, nego za hlada, ujutru ili uveče, ne preko dana. Ako se sa donje strane drške još oguli kora 2 do 3 santimetra, ruže će se dugo držati u vodi i pupoljci će se razviti i rascvetati kao da su na stablu“, piše Vreme na današnji dan davne 19387. godine.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1938. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari