Kako da udomite psa iz subotičkog Prihvatilišta: Njih 280 čekaju svoj dom 1Foto: J. Patarčić/Danas

“U Prihvatilištu trenutno boravi 280 duša i ako udomite jednu, vi niste spasili samo jednog psa, već i onog koji će doći na njegovo mesto”, kaže Aleksandra Bukvić koja rukovodi Radnom jedinicom “Zoohigijena” u JKP “Čistoća i zelenilo” Subotica.

Tara, Bleki, Nik, Mila, Riki, Dona i Žućka, samo su neke od tih 280 duša koje su sklonjene sa subotičkih ulica u Prihvatilište za napuštene životinje, gde čekaju na udomljavanje.

Kako objašnjava Aleksandra Bukvić, ovim psima su topli dom i vlasnikova pažnja jedine želje koje imaju.

“Pas koji je prošao ulicu, koji je prošao mnoge nedaće, glad, hladnoću, vrućinu, zna mnogostruko da uzvrati ljubav, više nego pas koji je kupljen. Psi koji su kupljeni su na neki način maženi od samog početka, dok ovi psi nisu imali tu sudbinu i oni to stvarno maksimalno uzvraćaju”, kaže Bukvić.

Osim bezuslovne ljubavi koju će pružiti novom vlasniku, prednosti udomljenja ovih pasa su brojne, ističe naša sagovornica.

“Udomljenja su u potpunosti besplatna, a svaki pas je čipovan, sterilisan i očišćen od parazita. Takođe su i lepo socijalizovani i znaju da se ponašaju sa drugim psima, isto tako i sa ljudima”, naglašava Bukvić.

Kako da udomite psa iz subotičkog Prihvatilišta: Njih 280 čekaju svoj dom 2
Aleksandra Bukvić, foto: J. Patarčić/Danas

Sama procedura je vrlo jednostavna, ali kako se ne bi dogodilo da pas ponovo završi na ulici, već da bude adekvatno zbrinut, Bukvić kaže da potencijalni udomitelji prolaze kroz procenu i razgovor.

“Uvek prvo porazgovaramo sa budućim vlasnikom, da vidimo da li ima adekvatne uslove za psa, a to podrazumeva kućicu, da pas uvek ima svežu vodu i hranu, da mu se u slučaju neke bolesti pruži veterinarska nega i obavezna revakcinacija jednom godišnje. Treba da vodi računa i da pas ne pobegne iz dvorišta, jer će biti na njegovom imenu i za to postoji neka vrsta kazne, ako je pas na javnoj površini bez nadzora vlasnika. Treba da ima i vreme da provede sa psom, da se može izigrati i istrčati, da mu se pruži ljubav i on će bezgranično novim vlasnicima to i vraćati”, objašnjava Bukvić.

O svemu ovome, Subotičani mogu da se informišu u Prihvatilištu, kao i na promocijama udomljenja, poput one koja je tokom vikenda organizovana u parku za pse u naselju Prozivka.

Baš ovde je Etela Remeš videla dobru priliku da nađe ljubimca za svog unuka, koji poput nje deli veliku ljubav prema životinjama.

“Jako volim pse i došli smo baš zbog toga što želimo da udomimo psa. Meni su svi lepi i ja volim obične pse, avlijanere, kako se to kaže, a on isto tako voli i želi, pa smo došli da vidimo i uzećemo jednog”, kaže Etela.

Kako da udomite psa iz subotičkog Prihvatilišta: Njih 280 čekaju svoj dom 3
Foto: J. Patarčić/Danas

Takvih kao što su Etela i njen unuk ima oko 80 godišnje, koliko se u proseku udomi pasa iz gradskog Prihvatilišta.

Aleksanda Bukvić kaže da to nije malo, “ali je malo za onaj broj pasa koji nam se na svu žalost nađe na ulici”.

“Naši kapaciteti su u potpunosti popunjeni, sa 280 pasa. Radimo i program ‘Uhvati, steriliši i pusti’ baš iz tih razloga, da pse za koje procenimo da su dobrog karaktera, da su niži i manji, puštamo na ulicu, gde mnogi naši sugrađani i udruženja vode računa o njima. Grad isto to finansira kroz konkurse, a nama je akcenat na ovim, većim psima da bi mogli da ih udomimo i da na njihovo mesto dođe neka druga duša”, dodaje Bukvić.

Osim pasa iz Prihvatilišta, i psi iz programa “Uhvati, steriliši i pusti”, koji su prepoznatljivi po svojim ušnim markicama, takođe mogu da se udome.

Kako kaže Bukvić, dovoljno je da se zainteresovani građani jave, a oni će učitati čip i znati o kojem psu je reč, dok su uslovi udomljenja isti kao i kod pasa iz gradskog Prihvatilišta.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari