"Iz stanja šoka nećemo izaći dok god vlast i mediji budu pumpali naše paranoje": Koliko će da nam traje strah koji osećamo posle "Ribnikara"? 1Foto: Aleksandar Roknić

Od tragedija u „Ribnikaru“ i kod Mladenovca prošlo je 14, odnosno 13 dana i svi smo još u stanju šoka. Jer, kako je nedavno objasnio neuropsihijatar Vladimir Diligenski, trebaće nam kao društvu oko tri meseca da prođemo taj period i da se vratimo u stanje normalnosti.

Da li i koliko izveštavanje velikog broja medija o dečaku osumnjičenog za pucnjavu u „Ribnikaru“, objavljivanje poluistina o njemu, neproverenih informacija, nagađanja, ali i detalja iz privatnog života, anketiranje komšiluka, prodavaca u prodavnicama blizu njegove adrese stanovanja i škole, njegov lik koji se pojavljuje na naslovnicama, može da produži vreme vraćanja u neki vid normalnosti ostaje da se vidi.

Ali, svedoci smo potpuno neobjašnjivih pojava kao što je to bilo za vikend kada je voditeljka jedne televizije sa nacionalnom pokrivenošću u svoj porogram dovela čak i astrologa da on sa „svoje stručne strane“ objasni zbog čega je to dete pucalo u „Ribnikaru“.

Tamara Skrozza, novinarka i članica Saveta za štampu, ističe za Danas da ako se sa ovakvim izveštavanjem nastavi, nikada nećemo izaći iz stanja šoka, odnosno vanrednog mentalnog stanja.

– Novinari pre svega moraju da poštuju pre svega Kodeks. Čak iako ga ne priznaju ili ne znaju ništa o njemu i zakonima, mislim da bi samo trebalo da razmisle o onome što rade i da razmisle o posledicama onoga što rade. Ako dovodimo goste kakve dovodimo u emisije, kakve su posledice? Ako pričamo to šta pričamo, kakve su posledice po nas i po ljude koji su neposredno uključeni u ove tragedije. Ljude koji su ostali bez dece i koji imaju decu – ističe Skrozza.

Prema njenim rečima, ako novinari već ne priznaju Kodeks, i pravila koja su ustanovljena svuda u svetu, trebalo bi da razmisle o svojoj ulozi u društvu, o svojoj odgovornosti, i posledicama onoga što čine.

– U suprotnom, mi smo u bezizlaznoj situaciji. I plašim se da ćemo biti u večitom šoku, beskrajnom šoku, ako se ovako nastavi. Naravno, u tome veliku ulogu imaju i funkcioneri, nosioci vlasti, ali mi mediji smo neka vrsta tampon zone između njih i građana. I u normalnim okolnostima moramo da razmišljamo o onome što radimo, a sada i duplo više od toga – upozorava Skrozza.

Naša sagovornica apeluje na sve koleginice i kolege, poručujući da mi više ne radimo u normalnim, već vanrednim okolnostima, gde svaka reč ima težinu deset puta veću nego što je imala do sada.

– Iz stanja šoka nećemo još izaći dok god ovakva vlast i ovakvi mediji budu pumpali naše paranoje, strahove i agresiju – kaže za Danas aktivistkinja za ljudska prava Aida Ćorović.

– Vlast sve ovo radi svesno, jer tako skreće pažnju sa onoga što su suštinski problemi našeg društva, ako je uopšte od društva nešto i ostalo. Nema i neće biti boljitka sve dok oni koji su nas gurnuli u ovaj pakao, ne odu. A, kako će i kada otići, to je neka druga tema, o kojoj ćemo pre ili kasnije biti prinuđeni da razgovaramo. I sve što duže budemo čekali, biće sve teže. U to nema sumnje – poručuje Ćorović.

Istovremeno, Sanja Pavlović iz Autonomnog ženskog centra ističe za Danas da medijsko izveštavanje i o nasilju prema ženama ima veliki uticaj kada je reč o tome da li će žene odlučiti da prijave nasilje, da se nekome obrate…

– Ukoliko vide da je medijsko izveštavanje senzacionalističko, sa detaljima, ređe će se odlučiti za traženje podrške iz straha da i one ‘ne završe na naslovnim stranama’. Istovremeno, ako su žrtve konstantno predstavljene sa modricama, uplakane, raščupane.., bilo da je to prikaz realnih žena ili su montirani vizuali, to doprinosi da i druge žene ostanu zarobljene u ulozi žrtve, jer se ne nudi izlaz, već samo taj zatvoreni krug – ukazuje Pavlović.

Kako dodaje, to takođe doprinosi da se drugi vidovi nasilja (psihološko, ekonomsko, seksualno), koje možda ne ostavlja fizičke posledice, zanemaruje i od samih žena („pa on mene ne tuče“), ali i od strane društva i institucija.

Od početka godine u Srbiji je ubijeno 18 žena, a talas femicida je posebno porastao početkom maja. Nakon masovnih ubistava u Srbiji, svaki treći dan je ubijena po jedna žena.

Takođe, u protekla dva dana dvoje trinaestogodišnjaka je počinilo zločine. Jedna devojčica iz Zrenjanina je osumnjičena da je nožem napala drugaricu u školi, dok je dan pre toga dečak istih godina napao ženu i njenog sina sekirom i nožem.

 

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari