Kako do profesionalne uprave? 1Foto: FoNet / Aleksandar Levajković

Zapošljavanje zasnovano na zaslugama obezbeđuje efikasnu državnu službu i poverenje građana u njen rad, ocenio je danas u Beogradu, na početku okruglog stola o reformi državne uprave u Srbiji, otpravnik poslova Ambasade Francuske Nikola Faj.

Faj je, na konferenciji u Francuskom institutu u Beogradu u organizaciji Centra za evropske politike, istakao da je izuzetno važna i transparentnost u radu javne uprave.

On je napomenuo da Francuska već više godina pomaže Srbiji u procesu reformi javne uprave.

Predsednik Upravnog odbora Centra za evropske politike Srđan Majstorović je ocenio da situacija u državnoj upravi „nije preterano pozitivna“.

On je objasnio da postoji jasan jaz između proklamovanih principa i onoga što se dešava u praksi.

U prošlom izveštaju Evropske komisije primetna je zamerka po pitanju procedure izbora državnih službenika i velikog broja njih koji su u stanju vršilaca dužnosti, ukazao je Majstorović.

On je napomenuo da se današnji okrugli sto „Dobar držvni službenik kao ključni faktor profesionalne i efikasne državne uprave“, pre svega, bavi srednjim rukovodećim slojem u upravi.

Reforma državne uprave je, kako je istakao Majstorović, treći stub na kome počiva pristupanje Srbije Evropskoj uniji, pored ekonomije i vladavine prava.

Milena Lazarević iz CEP je ocenila da postojanje službenika koji su u statusu vršilaca dužnosti stvara osećaj neizvesnosti.

Ona je napomenula da je ugled državnih službenika u javnosti srozan i da se kao problem javlja i odlazak kvalitetnih stručnjaka.

Državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Ivana Bošnjak očekuje da uspostavljanje Nacionalne akademije za državnu upravu pomogne stvaranju sistema karijernog napredovanja.

Bošnjak je rekao da se profesionalizacija državne uprave sporovodi i na lokalnom i pokrajinskom nivou i da Srbiji koriste iskustva koja u tom poslu ima Francuska.

Ranka Vujović, predsednica Visokog službeničkog saveta, istakla je da se efikasnost državne uprave obezbeđuje tamo gde nema upliva politike već samo uticaja struke.

Ona je napomenula da je Srbija 2005. usvojila zakone o državnoj upravi i o državnim službenicima, ali je ukazala da i dalje postoji problem rada velikog broja službenika u statusu vršilaca dužnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari