Kako gradskim prevozom doći do nove autobuske stanice u Beogradu? 1foto (BETAPHOTO/MILAN ILIĆ)

Sekretarijat za javni prevoz Grada Beograda predstavio je danas smernice kako javnim gradskim prevozom doći do nove, centralne autobske stanice u Bloku 42 u Beogradu.

Dolazni peroni sa brojevima od 1 do 12 raspoređeni su sa desne strane nakon ulazne rampe, a putnici mogu da koriste stajališta gradskog prevoza u Ulici Marka Hristića, na kojim su aktivne linije 85 (Banovo brdo – Borča) i 600 (Železnička stanica Beograd centar – Aerodrom „Nikola Tesla“, navodi se u saopštenju koje je preneo Beoinfo.

Naspram glavnog ulaza su raspoređeni peroni za prigradski saobraćaj od 13 do 20, u blizini kog se nalazi taksi stajalište, kao i raskrsnica ulica Jurija Gagarina i Antifašističke borbe, gde je moguće koristiti tramvajska i autobuska stajališta više linija.

Na toj strani, putnici mogu koristiti tramvajske linije 7 (Novi Beograd/Blok 45 – Ustanička), 9 (Novi Beograd/Blok 45 – Banjica), 11 (Novi Beograd/Blok 45 – Kalemegdan/Donji grad) i 13 (Novi Beograd/Blok 45 – Banovo Brdo).

Od autobusa, tu staju linije 60 i 60L (Zeleni venac – Novi Beograd/Toplana), 89 (Vidikovac – Novi Beograd/Blok 72), 94 (Novi Beograd/Blok 45 – Resnik), 95 (Novi Beograd/Blok 45 – Borča 3), kao i minibus E6 (Mirijevo 4 – Novi Beograd/Blok 45).

Svi polasci za međunarodne i međugradske linije su raspoređeni na peronima od 35 do 56, koji se nalaze do postojećeg aneks objekta koji se koristi kao privremena stanična zgrada, do koje se može doći BG vozom i linijama gradske železnice za Zemun, Batajnicu, Beograd centar, Rakovicu, Kneževac, Resnik, Karađorđev park, Vukov spomenik Pančevački most i naselja na levoj obali Dunava.

Na toj lokaciji mogu se koristiti i druga stajališta tramvjskih linija 7, 9, 11, 13, kao i autobuske linije 94 i 95.

Peroni od 57 do 63 namenjeni za turističke polaske i nalaze se odmah do privremene stanične zgrade i imaju poseban ulaz na autobusku stanicu iz Ulice Marka Hristića i na ovom mestu se nalazi drugo taksi stajalište, dodaje se u saopštenju, a za te perone mogu se koristiti linije 67 (Zeleni venac – Novi Beograd/Blok 70a) i EKO 1 (Vukov spomenik – Naselje Belvil).

„Sekretarijat za javni prevoz naveo je i da prostor dolaznih i prigradskih polaznih perona nemaju kontrolisan protok putnika. Kontrolisani prolazi putnika su postavljeni na prelazu od prigradskih perona ka polaznim, kao i na ulazu od strane putničke zgrade. Kartomati za kupovinu karata su takođe pozicionirani na te dve lokacije“, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari