Kako izledaju novogodišnje jelke na gradskim trgovima u Srbiji? (FOTO) 1Foto: Z. Miladinović/Danas

Većina gradova i opština na svojim centralnin trgovima ima neku novogodišnju jelku u susret praznicima. Dopisnici Danasa predstavljaju nam kako one izgledaju u kome mestu.

Pirot

Kako izledaju novogodišnje jelke na gradskim trgovima u Srbiji? (FOTO) 2
Foto: Miljko Stojanović

Zrenjanin

Novogodišnje jelke i ukrasi postavljeni su u Zrenjaninu tokom druge nedelje decembra a rasveta je, zbog štednje, upaljena u ponedeljak, 19. decembra.

Pored veštačkih jelki, čija se svetla pale u večernjim satima, gradski trg i glavnu ulicu ukrašavaju višeći lampioni. Ukrasi su postavljeni samo u centru grada.

Najlepši ukras us drvene kućice, gde se prodaju suveniri, specijaliteti i kuvana, topla pića.

Kako izledaju novogodišnje jelke na gradskim trgovima u Srbiji? (FOTO) 3
Foto: Miroslava Pudar

Subotica

Praznici u Subotici su nezamislivi bez novogodišnje jelke, koja svake godine krasi centralni Gradski trg.

Po tradiciji, uvek se bira velika prirodna jelka, a postavljaju je radnici JKP “Čistoća i zelenilo”.

Ove godine jelka je ukrašena svetlećim belim i crvenim kuglama, kao i svetlećim belim lančićima, dok vrh upotpunjuje svetleća bela zvezda.

Kako izledaju novogodišnje jelke na gradskim trgovima u Srbiji? (FOTO) 4
Foto: Julijana Patarčić

Kragujevac

U Kragujevcu je ove godine, u skladu sa merama štednje koje se sprovode u gradu, dekorativna novogodišnja rasveta postavljena samo na Trgu svetog Đorđa.

Na ovoj lokaciji je planirana manifestacija „Korzo na ledu” i novo klizalište čije je otvaranje već dva puta odlagano. Rasveta je postavljena još ranije iako klizalište još nije proradilo.

Van Trga Svetog Đorđa nema planskog ukrašavanja ostalih delova grada, tako da ove godine jedina novogodišnja jelka u organizaciji lokalnih vlasti je ona u Svečanom salonu Skupštine grada.

Kako izledaju novogodišnje jelke na gradskim trgovima u Srbiji? (FOTO) 5
Foto: Zoran Mišić

Vranje

Jelka u pešačkoj zoni u Vranju ponosno je zasijala pre nekoliko dana, kao i ostali ukrasi i delovi dekorativne novogodišnje rasvete. Nalazi se nasred šetališta, na potezu između prostorija Turističke organizacije i Bloka „Pošta-banka“.

Na njoj je bezbroj malih, žutih sijalica, kao i zvezde napravljene od led svetiljki.

Te su zvezde, premda se kroz njih može videti unutrašnjost novogodišnjeg drveta, ali i, primera radi, nešto unutra baciti, poslužile baš kao otvor kante za otpatke. Ima tu i plastičnih čaša i papirnih maramica.

Iako „fasada“ deluje impozantno, kad se malo približite i „prodrete u suštinu“, lako vam na pamet može pasti izreka – „spolja gladac, unutra jadac“.

Kako izledaju novogodišnje jelke na gradskim trgovima u Srbiji? (FOTO) 6
Foto: Dušan Pešić

Majdanpek / Kladovo

Ove godine u majdanpečkoj opštini je zbog primene mera štednje električne energije izostalo uobičajeno novogodišnje ukrašavanje ulica i trgova. Nema nizova lampica i osvetljenih jelki koje doprinose prazničnoj atmosferi.

Kako izledaju novogodišnje jelke na gradskim trgovima u Srbiji? (FOTO) 7
Foto: JBK

Susedno Kladovo, za razliku od Majdanpeka, ukrašeno je za novogodišnje praznike. Brojni lampioni, svetleće visilice, lančići, zvezdice i tradicionalni Sneško Belić sa pratećim ukrašenim ramom za slikanje, osvetljena maketa Trajanovo mosta, kao i velika jelka, uobičajena su praznična dekoracija ovog grada. Prazničnu atmosferu ne umanjuje primena mera štednje električne energije.

Kako izledaju novogodišnje jelke na gradskim trgovima u Srbiji? (FOTO) 8
Foto: JBK

Šabac

Šabačka novogodišnja jelka, tradicionalno, postavljena je u pešačkoj zoni, na početku glavne, Gospodar Jevremove ulice, u samom centru grada.

Šapačni pamte da je ranijih godina umela da bude i veća i bogatije ukrašena, i pored toga, ona je mesto gde mnogi zastanu da se slikaju sa porodicom, prijateljima ili da „naprave“ selfi.

Kako izledaju novogodišnje jelke na gradskim trgovima u Srbiji? (FOTO) 9
Foto: Kristina Vučićević

U jelki najviše uživaju najmlađi sugrađani, koji su joj se, i ove godine, najviše obradovali.

Nešto veća novogodišnja jelka, smeštena je na gradskom trgu, i deo je novogodišnjeg eksterijera šabačkog hotela „Sloboda“.

Kako izledaju novogodišnje jelke na gradskim trgovima u Srbiji? (FOTO) 10
Foto: Kristina Vučićević

Zaječar

Kratak je put od mera štednje, gde se u Zaječaru zabranjivalo kuvanje kave na rešoima, paljenje klime, gašenjem svetla do toga kako je gradonačelnik kazao “nikad bogatiji novogodišnji program”.

U tom duhu Skver u Zaječaru, pored nekoliko novih ukrasa – voz, kočija, i starih poput pingvina i lampiona, umesto nekadašnje imitacije jelke od led rasvete, ukrašen je novom jelkom, koja liči kao da je prava, a veštačka je kao i sve u gradu.

Visoka je više od osam metara, ukrasa nema, ali zato je čvrsto “stisnuta” žutim trakama – možda da ne pobegne.
Na vrhu jelke iznad svega sija zvezda – petokraka, i sa novim i starim ukrasima “stoje postojano, kano klisurine”, u centru grada.

Kako izledaju novogodišnje jelke na gradskim trgovima u Srbiji? (FOTO) 11
Foto: Miljko Stojanović

Užice

Na Trgu partizana, već nekoliko godina, uči novogodišnjih praznika, postavlja se jedna od najvećih jelki u Užicu.

Uz nekoliko metara visoku i električnim svetiljkama dekorisanu veštačku jelku, postavljen je svetleći Sneško Belić, što posebno raduje užičke mališane.

Građni su upozoreni da se „ne približavaju elementima novogodinje rasvete i da ih ne dodruju, zbog“, kako piše u obaveštenju na samoj jelci, „vlastite sigurnosti“.

Kako izledaju novogodišnje jelke na gradskim trgovima u Srbiji? (FOTO) 12
Foto Nenad Kovačević

Niš

Kako izledaju novogodišnje jelke na gradskim trgovima u Srbiji? (FOTO) 13
Foto: Zorica Miladinović
Kako izledaju novogodišnje jelke na gradskim trgovima u Srbiji? (FOTO) 14
Foto: Zorica Miladinović

Novi Sad

U Novom Sadu zbog radova na izgradnji podzemne garaže na kraju Ulice Modene gde je tradicionalno stajala jelka, ove godine je nema.

Na njenom mestu je trenutno rupa od nekoliko metara. Kako je program proslave Nove godine izmešten iz centra grada u Podgrađe Petrovaradina, Trg slobode ove godine u toku „najluđe“ noći biće nenaviknuto miran.

U Dunavskom parku gde je poslednjih godina u sklopi klizališta bila jelka od lampica, ove godine zbog mera štednje i smanjene površine Ledene šume, nije napravljena.

Tako da je jedina jelka u Novom Sadu zapravo pozornica u obliku jelke na Tgu slobode u okviru novogodišnje manifestacije „Zimzolend“. Na ovoj „raspevanoj jelci“ razni gradski dečiji horovi nastupaju svako veče.

Kako izledaju novogodišnje jelke na gradskim trgovima u Srbiji? (FOTO) 15
Foto: Aleksandar Latas

Novi Pazar

U Novom Pazaru nema jelke, ni na glavnom trgu, ni neke veće u privatnoj režiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari