Kako je Beograd pre 80 godina dobio Mojkovački bulevar? 1Foto: Matea Milošević / Univerzitetska biblioteka Svetozar Marković

List Vreme je na današnji dan pre 80 godina pisao o obeležavanju dvadesetogodišnjice Mojkovačke bitke na sednici Gradskog veća. U listu Pravda istog dana našao se tekst kojim je odgovoreno na pitanje koje nacionalnosti su najbolje, a koje najgore domaćice na svetu.

List Vreme pisao je o sednici Gradskog veća, čiji je svečani deo bio posvećen obeležavanju dvadesetogodišnjice Mojkovačke bitke.

Kako je Beograd pre 80 godina dobio Mojkovački bulevar? 2
Foto: Screenshot/Digitalna.nb.rs

Ovom prilikom objavljena je odluka Gradskog veća po kojoj će Severni bulevar, od ulice Kralja Aleksandra do Zvezde, ubuduće nositi naziv Mojkovački bulevar.

Nakon toga, upućen je i telegram pukovniku u penziji Milošu Medenici i predsedniku odbora za podizanje spomenika na Mojkovcu.

„U znak trajnog sećanja na heroje slavne Mojkovačke bitke, danas je Gradsko veće grada Beograda nazvalo Severni bulevar u jugoslovenskoj prestonici imenom Mojkovačkim bulevarom. Ovaj bulevar biće trajni spomenik palim junacima i vidni znak priznanja onim učesnicima koji su još živi“, piše list Vreme tekst telegrama.

Na samom završetku svečanog dela sednice, pre nego što su prešli na dnevni red, Gradsko veće je minutom ćutanja odalo poštu palim junacima.

Celokupno izdanje može se čitati na sajtu Narodne biblioteke.

U listu Pravda se na današnji dan 1940. godine našla zanimljiva analiza o tome koje nacionalnosti su najbolje domaćice.

Kako je Beograd pre 80 godina dobio Mojkovački bulevar? 3
Foto: Screenshot/Digitalna.nb.rs

Prema pisanju ovog lista, u narodu širom sveta vlada uverenje da su nemačke domaćice najbolje domaćice na svetu, a zapravo ovo mišljenje i nije daleko od istine.

„Znanje, vrednoća i pedanterija nemačkih domaćica poznati su u celom svetu. Nema, uistinu, pedantnijih i savesnijih žena od Nemica. Njihovo rublje je uvek belo kao sneg, njihova kuhinja čista kao crkva“, ističe list Pravda.

Uz Nemice, ističu se i Francuskinje, koje su posebno istaknute kada se govori o porodičnim odnosima, kao i po kulinarskim umećima.

Za razliku od njih, Italijanke nisu dobre domaćice ali su, kako piše u listu Pravda, najodanije kao supruge i odlične majke, dok su Špankinje po pitanju domaćinstva veoma štedljive, iako inače vole raskoš.

U tekstu su pomenute i Ruskinje, koje unose dušu u svoje domaćinstvo, ali nisu dobre domaćice jer ne brinu previše o čistoći, niti su pedantne.

Pa ipak, najgore domaćice su Amerikanke. One ne vode mnogo računa o domaćinstvu i trude se da žive komotno, te većinu kućnih poslova prepuštaju muževima.

Više o tome možete pročitati na sajtu Narodne biblioteke.

„List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1940. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari