Kako je Dragan Đilas u tabloidima od "žutog tajkuna" postao "gospodin" 1Foto: BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ/DS

Lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas proteklih godina je u tabloidima i ostalim prorežimskim medijima označavan kao „žuti lopov“, „tajkun koji je ukrao 619 miliona evra“, neretko i kao neko ko sprema „paklene plavove“ i „krvave scenarije“ kako bi srušio predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Međutim, otkako je uputio poziv za sastanak Vučiću, a on isti prihvatio, Dragan Đilas je u tim istim medijima predstavljen kao „gospodin“ ili „lider SSP“.

To je prvenstveno viđeno na Pinku, tabloidima „Alo“ ali i prilikom gostovanja vlasnika Informera Dragana J. Vučićevića na Pinku, koji je izbegao sve epitete kojima je prethodnih godina „častio“ Đilasa, oslovljavajući ga isključivo imenom i prezimenom, i funkcijom šefa opozicione stranke.

Na pitanje zašto je retorika prema Đilasu naprasno promenjena, vlasnik Pinka Željko Mitrović navodi za naš list da ne može da govori u ime drugih, ali može da izrazi svoj lični stav.

– Nekako imam utisak da posle desetak godina velikih tuča, mržnje i nedovoljno dobro artikulisanih političkih komunikacija između svih političkih aktera na javnoj sceni Srbije, možda je došlo vreme i možda su se stekli uslovi i za formiranje ambijenta smanjenih političkih i socijalnih napetosti, polarizacija i tenzija, čiji je preduslov bio ulazak velikog broja političkih organizacija u parlament. Sada više nije važno ko koga voli ili ne voli, svi mediji imaju obavezu da tretiraju sve parlamentarne grupe, za razliku od prethodnog perioda u kome mediji nisu imali obavezu da tretiraju vanparlamentarne stranke. Što se tiče „Dragog Đikija“ on je posle ovih izbora politička realnost koja se mora uvažiti, a to da li se njegova politička organizacija zove „Jedan od 619 miliona“ ili drugačije, stvarno više nije pitanje za medije – smatra Mitrović.

Advokat Vladimir Terzić kaže za Danas da promene u pisanju režimskih medija, nakon sastanka starog/novog predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, i lidera jednog dela opozicije, Dragana Đilasa, pokazuju stepen zavisnosti novinara i medija od nekih centara moći.

– Đilas je do pre nekoliko dana bio „tajkun, žuti lopov“, koji je ukrao 619 miliona, često tema skupštinskih rasprava bez obzira što nije bio poslanik niti imao poslanike ispred svoje stranke SSP, da bi nakon pružene ruke prema režimu oličenom u apsolutnom gospodaru Aleksandru Vučiću, postao „gospodin Đilas“, „predsednik i lider SSP“. To  samo govori da nemamamo slobodne medije, da oni pišu po narudžbini, u zavisnosti od potreba koje vladajući režim želi da ostvari – ističe Terzić.

On dodaje da se plaši da „saga o Đilasu“ nije završena, da je moguće da ponovo postane „žuti lopov“ i slično, ukoliko ne ispuni želje vlasti i ne ispuni očekivanja „možda i nekih drugih moćnih ljudi“ koji odlučuju o sudbini ove zemlje.

– Nisam siguran u dobronamernost svih faktora koji odlučuju o tome ko će u štampi ili na televiziji dobiti loše ili dobre epitete u zavisnosti od smera političkog kretanja. Ukoliko nema samostalnosti u odlučivanju, bilo političara, novinara, privrednika, sudova… onda ne možemo govoriti o postojanju demokratskog društva, a još manje o nezavisnosti ove države, koja je doživela pad devedesetih, a onda nevešto pozicioniranje u periodu posle Miloševića, što traje i danas, pa zato trpimo pristiske i imamo potpuno šizofrenu političku i svaku drugu situaciju, iz koje ja ne vidim lak izlaz – zaključuje Terzić.

Dragan Đilas je od „žutog lopova“ odjednom postao „gospodin“ ili bar „lider SSP-a“, kako ga je u Jutarnjem programu TV Pink oslovljavao vlasnik i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević, koji je prednjačio u klevetama i lažima na račun predsednika SSP-a, zbog čega je i mnoge sporove na sudu izgubio.

Vučićević je svojevremeno upravo na Pinku iznosio grafikone predstavljajući Đilasa kao „lidera mafijaške hobotnice“, međutim, ništa od toga jutros nismo bili u prilici da čujemo. Takođe, u svojim novinama je objavljio tekstove u kojima se navodi kako Đilas „kuje paklene planove“, zatim „sprema krvavi scenario“ a neretko i „radi o glavi predsednika Vučića“.

Na pitanje šta je uticalo da promeni svoju retoriku, Vučićević nam je odgovorio da mu je drago da pratimo njegova gostovanja „i da nešto možda i naučimo“.

Na konstataciju novinarke Danasa da pametan čovek uči dok je živ a dobar novinar prati sve, Vučićević je odgovorio sa „bravo pametnice“.

Na podsećanje da nije odgovorio na naše pitanje, a to je zbog čega je promenio retoriku u odnosu na Dragana Đilasa, vlasnik Informera, koji obično ima mišnjenje i stav na sve teme – nije odgovorio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari