Kako je izgledalo klađenje na trke zmija pre 80 godina? 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Prvog dana oktobra pre 80 godina centralne vesti jugoslovenske dnevne štampe bile su ulazak nemačkih trupa u sudetske oblasti, kao i potpisivanje englesko-nemačke deklaracije o saradnji.

Stalni dopisnik dnevnog lista Vreme iz Minhena istakao je da je „Minhen doneo dva prijatna iznenađenja celom svetu“.

Kako je izgledalo klađenje na trke zmija pre 80 godina? 2

Osim Minhenskog sporazuma i protokola četiri sile o rešenju čehoslovačkog pitanja, donet je i sporazum o prijateljstvu i nenapadanju između Engleske i Nemačke.

Centralna vest na trećoj strani ovog broja je izjava generala Sirovog da je „borba uzaludna pošto su četiri velike sile protiv Čehoslovačke“.

Sirovi je odgovornost preuzeo na sebe i istakao da „kao vojnik ima da proceni situaciju“ i da je uvideo da bi borba „označavala istrebljenje naroda, bez ikakve mogućnosti za uspeh, jer su sve četiri velike sile protiv Čehoslovačke, jer je sa Severa i Juga nadmoćna neprijateljska vojska, a Čehoslovačka je potpuno sama“.

Dopisnik Vremena iz Pariza je istakao da od zaključenja primirja 1918. godine Francuska i cela Evropa nisu toliko odahnule pred izbavljenjem od ratne opasnosti.

Sporazum četiri državnika smatran je kompromisom, a sastanak u Minhenu prvom etapom za opšti, međunarodni sporazum. U Parizu je istaknuto da „posle današnje pobede mira, nema pobednika, nema pobeđenih“.

U centru pažnje domaćih vesti bila je poseta turskog ministra spoljnih poslova Arasa Rudždija Njegovom Kraljevskom Visočanstvu Knezu-Namesniku. Ruždi je tokom ove posete razgovarao i sa ministrom spoljnih poslova Milanom Stojadinovićem.

U Narodnoj skupštini održan je sastanak jugoslovenske grupe Interparlamentarne unije, čiji je predsednik, grof de Viar, istakao da su „balkanski narodi shvatili da je njihovo spasenje u njima samim i oni su se približili jedni drugima za odbranu zajedničkih interesa“.

Jedna od tema na stranicama posvećenim razonodi bio je bračni par Kembel iz Nju Meksika, koji je imao zanimljivu ideju kako da lako dođe do novca.

Gospodin Kembel bio je izuzetan lovac na zmije, te je pod zakup uzeo veliku farmu na kojoj je za kratko vreme ulovio nekoliko stotina zvečarki. Njegova namera bila je da priredi trku zmija.

Kako bi uspela, trka je bila organizovana na poljani bez hlada, dok je cilj, nekoliko stotina metara dalje, bio zid koji je bacao lepu hladovinu i ka kojem su sve zvečarke pohitale.

Bračni par Kembel organizovao je klađenje, a kako se svet kladio na veoma velike supe novca, ostvarili su veliku zaradu.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

Izdanje lista Pravda od 1. oktobra 1938. godine nije dostupno u digitalnim arhivama.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1938. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari