Kako je izgledalo suđenje vračari u Srbiji 1938. godine? 1Foto: Nataša Matović / Univerzitetska biblioteka

Cela naslovna strane Pravde 12. januara 1938. posvećena je poseti rumunskog ministra spoljnih poslova Istratea Mičeskua Kraljevini Jugoslaviji.

Kao predsednik Male Antante Mičesku je tog jutra sa dva sata kašnjenja vozom stigao na beogradsku železničku stanicu pravo iz Praga. Bilo je to dan pre stotog zasedanja Društva naroda na kom se raspravljalo o međunarodnoj situaciji. U opširnom izveštaju se, između ostalog, navodi kako je rumunskog ministra spoljnih poslova dočekao kolega i predsednik Vlade Milan Stojadinović i od viđenijih ljudi Ivo Andrić.

„Među aktuelnim političkim pitanjima bilo je prvome mestu držanje Male Antante kao jedne političke celine i grupacije na ovogodišnjem stotom zasedanju Društva naroda“, ističe se u izveštaju Pravde.

Kako je izgledalo suđenje vračari u Srbiji 1938. godine? 2

Na drugoj strani list donosi izveštaje o ratnom stanju iz Barselone, Salamanke i Bilbaoa, ali i dva teksta o sukobu Japana i Kine, jedan o u kom tadašnji ministar spoljnih poslova SAD Hel izjavljuje da se njihova politika „svodi na čuvanje reda u međunarodnim odnosima“. U drugom, vest da je mogućnost formalne objave rata Japana Kini izazvala uzbuđenje u Londonu.

Pravda tog dana piše i 20-ogodišnjici Čehoslovačke, ali i prestolonasledniku Pavlu i grčkom kralju Đorđu koji su atinskoj sirotinji „razdelili 300 hiljada drahmi“.

Na današnji dan pre 80 godina ovaj list na pola strane donosi vest pod naslovom “Linu Šajn, vračaru, državni tužilac optužuje za prevaru”. Navodi se kako majka četvoro dece, Lina, ima 36 godina, a da su za vračanje i njene dve starije sestre Marija i Zora već optužene, te da ova druga izdržava kaznu od pet meseci strogog zatvora.

“Elegantno odevena, lepo našminkana, crnih živih očiju sedela je na optuženičkoj klupi ova vračara kod koje su dolazile danima i malo poznate ličnosti da im u šolju od kave ili po planu kaže sudbinu i učini ih srećnim”, navodi Pravda i dodaje se kako je jednoj obećala da će joj pomoći da se uda za jednog lekara uzevši joj za to 1.700 dinara. Drugoj je uzela 350 dinara, uz obećanje da će joj pomoći da se uda za šofera u kog je bila zaljubljena. Najmlađu sestru Šajn sud je za delo vračanja kaznio sa 40 dana zatvora.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

Kao Pravda, i Vreme je za glavnu vest toga dana na naslovnoj strani imalo vest o susretu Stojadinović-Mičesku, ali je prostora na naslovnici ostalo i za druge vesti – o gubicima Japana i Kine od 900 milijardi dinara, o “zaveri nacionalista u republikanskoj Španiji”, ali i hapšenju čoveka koji je septembra 1937. “bacio u vazduh dve zgrade u Parizu”.

Kako je izgledalo suđenje vračari u Srbiji 1938. godine? 3

Od autora Božidara Nedeljkovića Ročkomana Vreme objavljuje tekst “Ljubavne avanture kneza Miloša Obrenovića”, ali i ekspoze ministra građevine u kom kaže da će se za puteve i mostove izdvojiti 31 milion dinara više, a za regulaciju Morave million dinara. Na strani 8, pod naslovom “Sve pevačice i sviračice moraće da polažu ispit iz dobrog vladanja” Vreme piše o akciji Uprave grada Beograda o “borbi protiv širenja nemorala u noćnim lokalima”.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1938. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari