Kako je javnost reagovala na Ruzveltov govor i Hitlerov proglas? 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Prvog dana 1941. godine na naslovnim stranama listova Vreme i Pravda nalazi se Ruzveltov govor, Hitlerov proglas i reakcije koje su izazvali. Listovi se dalje, između ostalog, osvrću na godinu koja je prošla, kao i na ratno stanje i buduće planove.

List Vreme svoju naslovnu stranu posvećuje Hitlerovom proglasu i izjavi u kojoj tvrdi da će 1941. godina doneti pobedu Nemačkoj. On se dalje osvrće i na kapitulaciju Francuske, kao i na planove za trogodišnji rat.

Kako je javnost reagovala na Ruzveltov govor i Hitlerov proglas? 2
Foto: Screenshot/digitalna.nb.rs

Uz proglas se nalazi i u celosti prenesen radio govor kneginje Olge kojim je otvorila Nedelju zimske pomoći. “Danas je više nego ikada potrebno da pružimo ruku i podršku onima koje je sudbina oterala u bedu i nemaštinu”, navodi kneginja.

Vreme se osvrće na zbivanja u Evropi tokom prošle godine u jednom od tekstova. Među pomenutim dešavanjima nalazi se poraz koji je doživela Francuska, ulazak Italije u rat, kao i saradnja Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država.

U sportskoj rubrici Vreme najavljuje susret hokejskih reprezentacija Jugoslavije i Mađarske koji će se održati 6. januara u Subotici.

List se takođe osvrnuo i na položaj žena u Americi i njihovu finansijsku samostalnost. Među zanimljivostima pomenuta je mast koja sprečava zaleđivanje aviona, izum činovnika policije koji sprečava zamagljivanje stakla.

Medicinski odeljak posvetio je tekst trovanju ugljen-monoksidom kao zimskom oboljenju usled koriščenja raznih vrsta ogreva tokom grejne sezone.

List Vreme preneo je i govor dr Gebelsa u kom je godinu za nama opisao kao “jednu od najodlučnijih godina nemačke istorije”.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke

Na naslovnoj strani lista Pravda nalaze se izveštaji italijanske štampe povodom govora g. Ruzvelta koji je okarakterisan kao nepovoljan. “Mesađero” i “Popolo di Roma” ističu da govor ukazuje na priklonjenost Amerike Engleskoj, kako g. Ruzvelt predstavlja “najvećeg faktora propagande onih koji hoće da pomognu Engleskoj iz ideoloških i raznih razloga”.

Kako je javnost reagovala na Ruzveltov govor i Hitlerov proglas? 3
Foto: Screenshot/digitalna.nb.rs

Pravda prenosi vest da su nepovoljne vremenske prilike sprečile vazduhoplovstvo nemačke da deluje protiv Engleske u toku noći.

Zabavni deo donosi priče o Donaldu Pertingu, čoveku kom je ceo život obeležen brojem 13, i zanimanju kojim se Napoleon Bonaparta bavio tokom studija u Parizu.

Sportska rubrika lista Pravda tekst je posvetila atletici i Americi kao državi sa najuspešnijim sportistima u ovoj disciplini.

U svojoj retrospektivi godine za nama, kako dalje prenosi Pravda, list Tan smatra da je prošla godina bila “jedna od najstrašnijih u istoriji Evrope”.

Pravda u jednom od tekstova piše o posebno živoj građevinskoj delatnosti tokom 1940. godine, te navodi da je u toku nje u prestonici podignuto 480 zgrada.

Hitlerov proglas takođe se našao i u Pravdi.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke. 

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1941. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari