Kako je korona uticala na zaposlene u ugostiteljstvu? (ANKETA) 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Zdravstvena kriza izazvana pandemijom korona virusa izaziva i ekonomsku krizu, a jedan od najpogođenijih sektora privrede je ugostiteljstvo.

Sa merama ograničenja rada zbog rizika od zaraze, koje su se u najvećoj meri odnosile na ugostitelje, problemi zaposlenih u kafićima, restoranima, klubovima i drugim objektima se produbljuju.

Dok se u javnosti kritikuju kao mesta najveće transmisije zaraze, ugostiteljski objekti ostaju bez gostiju, ali i bez radnika – konobara, barmena, kuvara, hostesa.

Mere pomoći koje je država namenila privredi u početku krize više nisu dovoljne da bi vlasnici lokala mogli da nastave da plaćaju sve obaveze i to se uveliko održava na plate njihovih radnika.

Sa pooštravanjem mera, uveliko se govori o novim otpuštanjima u ugostiteljstvu nakon Nove godine.

S obzirom da još uvek nemamo mnogo preciznih podataka o tome koliko je ljudi u ugostiteljstvu izgubilo posao i na koje sve načine je kriza izmenila njihov rad, Danas će pokušati da istraži ovu temu uz pomoć svojih čitalaca.

Pozivamo vas da, ukoliko radite u ugostiteljstvu, kroz upitnik koji se nalazi u nastavku podelite vaša iskustva rada u pandemiji sa nama.

Kroz odgovore na ova pitanja pomoći ćete nam da steknemo uvid da li je bilo značajnijeg broja otpuštanja, sa kojih pozicija, da li su poslodavci kršili ili štitili vaša radna prava, koliko su vam značile mere koje je država sprovodila i slično.

Na osnovu odgovora čitalaca, Danas će nastaviti sa istraživanjem i objaviti relevantne informacije i priče onih građana koji budu želeli da ih podele.

Možete nam ostaviti svoje podatke, stupiti u kontakt sa novinarima kako bi oni dalje istražili neki problem i dostaviti nam dokumentaciju o različitim situacijama na koje ste nailazili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari