Zašto je Makedonska ulica postala prva asfaltirana ulica u Beogradu? 1Foto: Nataša Matović / Univerzitetska biblioteka

Na današnji dan pre 110 godina dnevni list „Mali žurnal“ objavio je jedan duhovit tekst koji odgovara na pitanje zašto je Makedonska ulica postala prva asfaltirana ulica u Beogradu.

U vreme objavljivanja ovog teksta počelo se sa asfaltiranjem nekih beogradskih ulica, pa je čitaoce Malog žurnala zanimalo zašto je baš odlučeno da Makedoska ulica bude prva koja će kaldrmu zameniti asfaltom.

Autor ovog teksta je navodno otkrio opštinsku tajnu zbog koje je ova ulica prva asfaltirana. A tajna je, da je statistički utvrđeno da Makedonskom ulicom dnevno prođe više pijanaca nego bilo kojom drugom beogradskom ulicom.

Zašto je Makedonska ulica postala prva asfaltirana ulica u Beogradu? 2
Foto: screenshot/digitalna.nb.rs

A zašto su baš pijani ljudi razlog za asfaltiranje ulice? Novinar je to ovako objasnio „Pošto je pijan čovek isto što i stoka, to se opština uporedo sa stvaranjem društva za zaštitu životinja, postarala da u nekoliko obezbedi i pijance“.

A da niko ne bi posumnjao u statistički podatak o rekordnom broju pijanaca u Makedonskoj ulici, autor je nastavio tekst nabrajanjem svih kafana koje su se u to vreme nalazile u ovoj ulici.

Kafana je bilo mnogo, nizale su se jedna za drugom od početka do kraja ulice, i nije bilo razloga da iko posumnja kako Makedonskom dnevno prolazi najviše pijanaca.

Ipak, svako bi posumnjao da je opština asfalitrala ulicu da bi zaštitila pijance na koje je još, kako novinar Malog žurnala kaže gledala kao na životinje, odnosno stoku.

I na kraju ostaje pitanje, kako to asfalt štiti pijanog čoveka?

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1911. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari