Kako je nastao problem između umetnika i galerije u Užicu zbog 8.000 dinara 1Gradska galerija Užice/ Foto: Nenad Kovačević

Zbog neisplaćenih troškova za pripremu izložbe u julu ove godine u Gradskoj galeriji Užice, mr Milovan Dagović, jedan od tojice umetnika koji su izložili radove na toj izložbi, obratio se direktoru te ustanove i predstavnicima gradske vlasti sa zahtevom da mu se ti troškovi nadoknade.

Dagović je akademski vajar i rođen je u Užicu. Dugo je živeo u Sarajevu, odakle se, zbog rata devedestih, vratio u svoj rodni grad. Šesnaest godina je bio profesor u Umetničkoj školi u Užicu, potom je penzionisan i, pre dve godine, preselio se u Suboticu.

Pismom se obratio direktoru i upravi Galerije, gradonačelnici, gradskom većniku zaduženom za kulturu i predsedniku Skupštine grada, sa zahtevom da reše sukob za koji je naveo da je nastao zbog 8.000 dinara, koliko mu, tvrdi, duguje Galerija.

U julu ove godine u Galeriji, Dagović i još dvojica umetnika – Vladan Marjanović iz Požege, koji živi u Beogradu, i Slavko Luković iz Užica, priredili su zajedničku izložbu „Identiteti geometrije“.

Kako je nastao problem između umetnika i galerije u Užicu zbog 8.000 dinara 2
Milovan Dagović/Foto: Nenad Kovačević

Iz Subotice je, radi pripreme postavke, objašnjava, doputovao u Užice, a  povratna karta i prenoćište su ga koštali oko 8.000 dinara.

Troškovi od 4.500 dinara, dodaje, nisu refundirani i njegovom kolegi Vladanu Marjanoviću, koji je u Užice doputovao iz Beograda.

„Obaveza Gradske galerije je da gostujućem umetniku isplati troškve puta i prenoćišta, ali to meni nije isplaćeno“, navodi Dagović i dodaje da je to predočio direktoru Galerije, ali da je on odbio da mu refundira troškove.

U godišnjem planu rada Galerije, navodi, koji je Skupština grada usvojila u januaru ove godine, piše da su troškovi za tu izložbu 85.000 dinara, a potom dodaje da je štamanje 250 primeraka kataloga koštalo 34.000 dinara.

„Gde taj novac završava? Zašto ja sa malom profesorskom penzijom i nezaposleni kolega Marjanović da finansiramo kulturu grada, kada je novac za tu izložbu obezbeđen iz gradskog budžeta“, pita se Dagović.

Direktor Gradske galerije Zoran Cvetić nije želeo za Danas da komentariše Dagovićeve navode.

Kako je nastao problem između umetnika i galerije u Užicu zbog 8.000 dinara 3
Zoran Cvetić/Foto: Nenad Kovačević

Ratko Trmčić, član Gradskog veća za kulturu, kaže za Danas da je u dva navrata razgovarao sa Dagovićem i da će narednih dana pokušati da reši problem.

Kako je nastao problem između umetnika i galerije u Užicu zbog 8.000 dinara 4
Ratko Trmčić/ Foto Grad Užice

„Upoznat sam sa detaljima koje je naveo Dagović, ali moram da razgovaram i sa direktorom Galerije da čujem i drugu stranu. Međutim, nemam ovlašćenja da kažem direktoru da isplati te troškove, ali mogu da mu predložim rešenje“, kazao je za Danas Trmčić.

 Uvreda u rodnom gradu

„Poveđen sam i uvređen u svom rodnom gradu. To je uvreda i za mene i za kolegu  Marjanovića“, poručio je Dagović i kazao da je pismo upravi Galerije i čelnicima Grada uputio 8. jula, ali da problem još nije rešen.

Nisu znali da se preselio  

U Gradskoj galeriji, Danasu je nezvanično rečeno da, pre pripreme postavke, nisu znali da Dagović živi u Subotici i da on tada nije tražio da mu se nadoknade troškovi puta i prenoćišta.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari