Kako je osnovana fašistička stranka u Albaniji? 1Foto: Nataša Matović / Univerzitetska biblioteka

Posle konačnog uspostavljanja italijanske vlasti u Albaniji, sada se prelazi na rešavanje pitanja organizacije zemlje u političkom i ekonomskom pogledu, piše list Vreme na današnji dan pre 80 godina.

Politička organizacija zemlje treba da bude izvršena po ugledu na Italiju, zbog čega se u Rimu i Tirani proučavaju projekti na osnovu kojih bi se izvršila ova reorganizacija.

Forma državne uprave kakva je bila za vreme vladavine kralja stoga će biti potpuno izmenjena.

Sa tim ciljeKako je osnovana fašistička stranka u Albaniji? 2m radi se i na osnivanju fašističke partije u Albaniji koja će po svom delokrugu biti totalitarna, i služiti za dalju izgradnju državne uprave.

Ovim povodom nekoliko Albanaca koji nisu bili naklonjeni režimu kralja Zoga, uputilo je pismo dučeu.

“Duče, mi gajimo naročlito osećanje za ono što se nam ovbećali u lecima koji su iz fašističkih aviona bacani na albansku teritoriju. Mi smo sigurni da će Albanija imati dobru budućnost zahvaljujući vama”, navodi se u telegramu.

Musolini se ovom pozivu ubrzo odazvao, a u Albaniji je, u ime dučea, generalni sekretar fašističke stranke gospodin Starače osnovao u Albaniji fašističku partiju, piše Vreme.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Pravda 24. aprila 1939. godine piše o svečanostima nacionalnističke pobede koje će biti održane 14. i 15. maja u Burgosu.Kako je osnovana fašistička stranka u Albaniji? 3

U svim pozorištima i raznim lokalima biće izvođeni različiti programi praćeni vatrometom, 15. maj proglašen je danom pobede.

Tog dana general Franko doći će da održi defile pobede zajedno sa španskim trupama.

U listu Pravda takođe navode da će nemačka jedinica “Kondor” još u toku idućeg meseca napustiti Španiju.

Španska vlada demantovala je spekulacije da su iskrcane nove trupe u Španiji, kao i glasine o namerama da Španija napadne Gibraltar, piše Pravda.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1939. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari