Kako je pre 20 godina Legija otkrio povezanost politike i kriminala? 1Foto: EPA/SRDJAN SUKI

Pre 20 godina Danas je izveštavao o suđenju Miloradu Ulemeku Legiji koji se teretio za organizaciju zemunskog klana. Na tadašnjem ročištu, Legija je izneo teške optužbe na račun preminulog Dušana Spasojevića, karakterišući ga kao megalomana koji je navodno imao kontakte sa opozicijom tokom prevrata 5. oktobra 2000. godine.

Ulemek je pred sudskim većem i zamenikom specijalnog tužioca Milanom Radovanovićem ponovio ranije iznete tvrdnje o prebacivanju droge, koje je, kako je tvrdio, bilo dogovoreno sa saradnicima bivšeg premijera Zorana Đinđića.

Istakao je da je Spasojević bio među onima koji su, zajedno sa poznatim kriminalcima Miletom Lukovićem Kumom i Ljubišom Buhom Čumetom, upadali u državne institucije tokom oktobra 2000. godine, pisao je Danas.

„Bio sam između dve vatre“, rekao je Ulemek, navodeći da je pokušavao da spreči nasilje i da se povlačio kada bi situacija postala napeta.

U svojoj odbrani, Ulemek je posebno naglasio da je Spasojević učestvovao u upadima u institucije poput Carine, Narodne banke i Galenike.

Ove tvrdnje su došle u vreme kada su advokati optuženih za ubistvo premijera Đinđića podneli prijavu protiv predsedavajućeg sudije Marka Kljajevića, pozivajući se na ranije izjave Milene Arežine, bivše predsednice Trgovinskog suda, koja je ukazala na navodne kontakte između sudija i pripadnika zemunskog klana.

Ulemek je takođe govorio o svom prijateljstvu sa kapetanom Draganom Vasiljkovićem, naglašavajući da su zajednički prebacivali drogu, koja se nosila u nepromočivim rancima preko granice.

Kompletna digitalna arhiva svih brojeva Danasa od 1997. do danas dostupna članovima Kluba čitalaca Danasa na portalu klub.danas.rs.

Iako nije želeo da otkrije identitete svojih saboraca, naglasio je da su oni bili nesvesni o kakvom se prevozu radi, pisao je naš list pre 20 godina.

Osim toga, Ulemek je Spasojevića nazvao „bahatim, a ne moćnim“, ističući da je njegov karakter uticao na njegov odnos s vlastima. U tom kontekstu, pomenuo je i Spasojevićeve kontakte sa političarima Čedomirom Jovanovićem i Vladimirom Popovićem Bebom.

Na kraju svog izlaganja, Ulemek je ponovo naglasio da je Spasojević bio saradnik državne bezbednosti, što je dodatno zakomlikovalo već napetu situaciju na suđenju.

Ove tvrdnje nastavile su da izazivaju kontroverze u javnosti i postavljale su mnoga pitanja o povezanosti kriminala i politike u Srbiji tog perioda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari