Povodom Svetskog dana arhiva, Istorijski arhiv Požarevca otvorio izložbu pod nazivom „Opštenarodna imovina u Požarevačkom okrugu od 1945. do 1960. godine“ čije samo ime govori da se radi posebnoj vrsti tretmana jedne istorijske nepravde čije je ispravljanje, kroz zakonodavnu aktivnost Skupštine Srbije, upravo na pomolu.

 – Istorijski arhiv Požarevac u svom trajanju dugom 63 godine, spajajući tri veka kroz arhivsku građu koju čuva i prezentuje, postigao je još jedan uspeh, postao je član Međunarodne arhivske organizacije sa sedištem u Parizu – istakla je na otvaranju izložbe magistar Jasmina Nikolić, direktor Istorijskog arhiva Požarevac. Ona je podsetila da se izložba organizuje povodom Svetskog dana arhiva, 9. juna.

– U aktuelnom trenutku, na putu Srbije ka evropskim integracijama, Istorijski arhiv Požarevac pravi još jedan osvrt na prošlost, na vreme koje je u životima ljudi ostavilo duboke tragove koji nisu zacelili do danas. Želeći da osvetlimo vreme stvaranja jedne države i momente koji su pratili ideologiju tog vremena, podsećamo vas na brojne sugrađane koji su doživeli nepravde, koji su bili obeščašćeni, pa čak i streljani. Kroz izložbene tematske celine kao što je nacionalizacija, konfiskacija, ratna dobit, neprijateljska imovina, agrarna reforma i eksprorpijacija, obezbeđuje se uvid u problem oduzimanja imovine ne samo na području pomenutog okruga već i ondašnje države. Stoga ova izložba ima vrednost i sa stanovišta društvene angažovanosti. Mišljenja smo da je ovom izložbom značajno obogaćen kulturni život ne samo u Požarevcu već u Srbiji a zasluga za to pripada kako autorima, arhivistima Istorijskog arhiva Požarevac Jasmini Živković i Nataši Milošević Dulić tako i ustanovi u kojoj one rade Istorijskom arhivu Požarevac – rekla je direktorka. U ime autora o izložbi je govorila Jasmina Živković.

Izložbu otvorio je Milić Jovanović, zamenik predsednika Skupštine grada, koji je tom prilikom rekao: – Malo je tema koje danas izazivaju toliko pažnje naučne i kulturne javnosti poput ove koja je posvećena oduzimanju privatne imovine i njenom pretvaranju u državnu svojinu na području požarevačkog okruga u periodu od 1945. do 1960. godine. Kada to ističemo imamo u vidu istoriografsku i pravnu dimenziju ovog pitanja koje je tek nakon nekoliko decenija dobilo na značaju i to u trenutku kada se naša država nalazi u procesu evropskih integracija. Dokumentovanje jednog vremena i značajnih prilika u tom vremenu, predstavlja težak poduhvat. Ostati dosledan etičkim pravilima struke, sa verom u naučne ideale i odgovornost prema budućim generacijama, izazov je i za viševekovne arhivske tradicije pa tako i za naš Istorijski arhiv Požarevac koji na takve izazove spremno odgovara. Zahvaljujući arhivistima i Istorijskom arhivu Požarevac tema je znalački obrađena u okviru nekoliko tematskih celina koje obezbeđuju uvid u problem oduzimanja imovine na području požarevačkog okruga. Ova izložba ne samo da je slika jednog vremena ona je i važan kulturni događaj, napomenuo je Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari