Kako je promena uslova za dodelu diplome „Vuk Karadžić“ uticala na broj vukovaca?

Ostavite komentar


  1. Trebalo bi uvesti diplomu Mladih lidera a da je dodeljuje sam Izuzetni! To bi sigurno dalo rezultate

  2. Petice iz svih predmeta mogu imati samo „tatini sinovi“ i deca dobrostojećih roditelja (i nedovoljno plaćenih prosvetara)! Sve ostalo je farsa, jer niko nije obdaren za SVE. Ili je, pak, nešto trulo u školskom sistemu…
    (Na ovaj način ocenjivanja se forsira isključivo pamćenje, a u drugom planu je razumevanje!)

  3. doktorate bi trebalo slično tretirati kao diplome vukovaca
    ( i regionalno ih ravnomerno rasporediti , i raspodeliti da svi zanati imaju istu mogućnost doktorata,
    zašto su upeli fakultetski obrazovani , da samo oni mogu doktorirati … )

  4. Kada ta deca odu na dalje školovanje u veće gradove gde su kriterijumi viši , postaju osrednji ili nažalost slabi đaci To je naj veći problem.A da ne govorimo o fakultetima.Tu se pokaže još veća rupa u znanju, što naravno nije dobro.Nastavnici im prave medveđu ulogu spuštajući kriterijume.

  5. U moje vreme (osamdesete) je jedva bio po jedan vukovac u svakom odeljenju. To su bili pravi vukovci. Ovo je smejurija.

  6. Neophodno je promeniti sistem ocenjivanja u kom je moguce naknadno popravljanje ocena i navlacenje proseka. Zakljucivanje ocena cesto se pretvori u farsu.

  7. Treba uvesti jos neki dodatni kriterijum, kako se ne bi omalivazavali pravi vukovci. Ja sam davno bila jedna od njih, ne sto sam bila genije ilu specjalno nadarena. vec sto sam bila vredna i volela da ucim. Vukovac u srefnjoj skoli u BG. Fakultet zavrsen glatko sa visokim prosekom. Radni vek iu voljenom i dinamicnom zanimanju i konstatnom osvajanju novih znanja i tehnika.

  8. u pravu je “ zora“
    po jedan,dva u odeljenju….nekad davno a i tada su pojedine škole van centra Niša štancovale vukovce više nego one u centru,Voždova na primer je bila preko puta dve glavne gimnazije a imala manje vukovaca nego neke škole iz Panteleja ili sa Margera
    ali sve se to svelo na pravu meru posle prve godine u ovim gimnazijama,ali zbog takvih je mnogo nas odličnih otišlo u Grobarsku gimnaziju,nije bilo mesta.
    Isto je bilo i na fakultetima,tehničkim,dođu na zovi vukovci iz srednjih i već posle prve godine ih nema,ostaju samo gimnazijalci,bolja matematika ali slabije crtanje ali matematika je tu zakon.

  9. Taкo започиње лажно титулисање, па сада не постаје доктор наука само онај који жури на воз. Докторати од педесетак страница, садржајно на нивоу просечних семинарских радова у моје време, пре неку деценију…
    Од колевке па до гроба… титуле су само роба.

  10. Po meni samo takmičenja iz znanja i to savezni nivo. Sve drugo je smešno..to je kao da u sportu imate 3795 prvih mesta 3658 drugih i neznam koliko trećih. Uzmite model matematičke gimnazije. Imamo hiperprodukciju doktorata onda što Vukovih diploma nebi imali više hiljada. Devalvirali ste diplome. Kakva su ta deca u gimnaziji da li su najbolji ili na fakultetu. Izgleda da nisu

  11. Mom drugu su 2000. godine, na kraju osmog razreda popravljali ocene iz petog da bi bio Vukovac. nakon toga nije uspeo da položi prijemni za srednju školu pa je upisao trogodišnju. Toliko o tome.
    Tada je možda bilo 5-6 Vukovaca u generaciji na oko 130 đaka. Ali njegovi roditelji su patili od toga da im sin bude Vukovac pa je zbog toga sve bilo kako jeste. Pogađate, sad je taj lik jedan od glavnih botova za sektu u gradu, zajedno sa bivšom suprugom, bratom i snajkom…

  12. Čemu služi Vukova diploma? To je pitanje broj 1. Pitanje 2, kad je ona ustanovljena, zašto je bitno da učenik ima sve petice? A posebno kad znamo da je u našem sistemu skala procene postignuça od 1-5 i da je ona kao takva nedovoljno diskriminativna, nedovoljno pouzdana, objektivna i validna. Potrebno je ustanoviti drugačiji sistem ocenjivanja i onda bi stvari bile daleko pravednije. Na primer, na skali 0 do 100%, ocenjuje se znanje učenika. Kao u Americi, na primer. Onda se ne bi jurile i popravljale ocene da bi neko imao prosek, uspeh, sve petice, itd. U pogledu Vukove diplome potrebno je da učenik bude svestran, a ne samo usmeren na postignuća i petice, zato sto se do njih, rekosmo, može doći na različite načine. Da se ne bi dešavali ovoliki „Vukovci“ potrebno je da MP konsultuje eksperte i da se ustanove nova pravila ocenjivanja i nova pravila za Vukovu diplomu, ako ona kao takva uopšte i treba da postoji. Zato što ovakva kakva jeste produkuje samo štetne i ružne pojave, a ustanovljena je iz drugih razloga. U međuvremenu se pretvorila u svoju suprotnost. Kao i sve u Srbiji, uostalom.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 21. avgust 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Antonela Riha, novinarka

I pre nego što sam se učlanila u Klub čitalaca Danasa kupovala sam jedino Danas.