Kako je proslavljen Božić u Srbiji (FOTO) 1Foto: Beta/Miloš Miškov; MUP Srbije; Belgrade Waterfront/Nemanja Petrović

Pravoslavni vernici u Srbiji koji poštuju Julijanski kalendar obeležavaju danas Božić.

Povodom Božića u Hramu Svetog Save na Vračaru služena je ponoćna Božićna liturgija.

Liturgiju, koja je počela u ponoć, služio je vladika Stefan, vikarni episkop remezijanski. Prisustvovao je veliki broj vernika, a oni koji su želeli mogli su i da prime pričest.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfirije služio je jutros, na Božić, liturgiju u hramu Svetog Save, na Vračaru u Beogradu.

Patrijarh je danas blagoslovio i božićnu trpezu u prostorijama Verskog dobrotvornog starateljstva Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke i ručao sa njenim korisnicma. On je razgovarao „sa potrebitima (korisnicima) o brojnim životnim temama“, objavila je Televizija Hram, a prenela Srpska pravoslavna crkva (SPC).

Predsednik Srbije Aleksandra Vučić čestitao je danas Božić pravoslavnim vernicima koji taj najradosniji hrišćanski praznik slave po starom, julijanskom kalendaru, uz tradicionalni pozdrav Mir Božiji – Hristos se rodi!

Pored Vučića, više predstavnika vlasti takođe je čestitalo praznik građanima.

Čestitka pravoslavnim vernicima koji danas slave Božić upućena je i sa Kule Beograd, najviše zgrade u regionu.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović proveo je božićno jutro sa pripadnicima stalno zadejstvovanih snaga u kasarni „Major Milan Tepić“ u Jakovu, koji su i u vreme praznika angažovani na kontroli i zaštiti vazdušnog prostora Srbije, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Ministar unutrašnjih poslova, Aleksandar Vulin, Božić je proveo sa policijskim službenicima u KZB i Policijskom odeljenju Merdare.

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković prisustvovao je danas na Božić liturgiji u manastiru Gračanica koju je služio vladika raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije.

Skup podrške najboljem teniseru sveta Novaku Đokoviću, koji se nalazi u hotelskom karantinu u Australiji pošto mu je odbijena viza za ulazak u zemlju, održan je i danas na platou ispred Skupštine Srbije, gde se okupilo više stotina građana.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari