Kako je samostrel za sportsko streličarstvo zloupotrebljen u terorističkom napadu? 1Foto: FoNet/AP; Pixabay/Ralphs_Fotos

U jučerašnjem napadu na pripadnika žandarmerije ispred izraelske ambasade korišćen je samostrel D kategorije za koji nije potrebna nikakva dozvola, izjavio je tom prilikom ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić. Istražili smo na koji način u srpskim prodavnicama može da se kupi samostrel.

Samostrel D kategorije, snage ispod 95 libri, u Srbiji može da kupi svako ko ima 16 godina uz priloženu ličnu kartu, bez posedovanja ikakve dozvole. Dozvola je potrebna samo za samostrel C kategorije, koji ima snagu iznad 100 libri, rekli su nam u jednoj prodavnici streličarske opreme.

Profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Vladimir Barović, koji je doktorirao na izveštavanju u kriznim situacijama, smatra da nije problematično to što je svima dozvoljena kupovina samostrela D kategorije.

„Smatram da je to rešenje preuzeto iz nekih drugih zakonodavstava i mislim da to nije problem, jer se to uglavnom koristi za sportsko streličarstvo. U ovom slučaju je došlo do direktne zloupotrebe u smislu terorističkog napada“, kaže Barović.

Profesor Barović smatra da su državni organi u ovoj situaciji postupili na pravi način.

„Državni organi su veoma adekvatno postupili. Možete na ulicama naših gradova da vidite povećano prisustvo policije. Time se kod građana povećava svest da su bezbedni. To je standardna procedura u svim evropskim zemljama koje su nažalost imale iskustva sa terorizmom“.

Prema Barovićevim rečima, upotreba jednostavnog oružja u ovom slučaju upućuje na to da je nesumnjivo u pitanju teroristički akt.

„Islamska država koja je bila jedna od najvećih terorističkih organizacija savetovala je svoje pristalice u Evropi da koriste najjednostavnije oružje kao što su noževi ili u ovom slučaju samostreli. Davali su savete kako napraviti bombu iz mamine kuhinje. Dobro je da nije korišćeno vatreno oružje, kojim je moglo da se povredi veći broj građana“.

Vojni analitičar Aleksandar Radić ne deli Barovićevo mišljenje, nego smatra da je upotreba neefikasnog oružja kao što je samostrel neobična za jednu terorističku organizaciju.

„Koliko god to brutalno zvučalo za taj tip akta koji je počinjen, primerenije je oružje velike vatrene moći i velike brzine paljbe. Dakle, automatska puška. Činjenica da on to nije imao u ruci dovoljno govori da je u njegovoj organizaciji ili kod njega samog bilo mnogo više fanatizma i odlučnosti da se nešto učini nego stvarnih mogućnosti“, kaže Radić.

Prema Radićevim rečima, srpske vlasti upiru prstom u službe bezbednosti sa pitanjem zašto teroristička organizacija nije otkrivena pravovremeno.

„Problem je izvršilac, da li je neko napravio propust u nekim preventivnim radnjama? Da li je postojala šansa da naš bezbednosni sistem dođe do saznanja o postojanju organizovane grupe? Jedna je stvar pojedinaca, ali vlast tvrdi da je postojala grupa. Onda pokazujete prstom na strukture bezbednosti s pitanjem zašto to nisu otkrili“.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić oglasio se nakon napada na srpskog žandarma, otkrio je njegov identitet kao i činjenicu da je samostrel kojim je počinio napad kupio u jednoj prodavnici u Zemunu. Dačić je takođe otkrio da je počinilac pre samog napada posmatrao Sinagogu birajući mesto napada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari