Kako je SNS vlast u prethodne četiri godine trošila novac građana niške Medijane: Jedina opoziciona opština u Srbiji formirala komisiju 1Foto: Gradska opština Medijana

Skupština niške opštine Medijana, jedine opozicione opštine u Srbiji, donela je danas odluku o formiranju Komisije za analizu trošenja opštinskog budžeta u prethodne četiri godine.

Kako saznajemo, ukoliko se nakon provera i analiza trošenja budžetskih sredstava u periodu od 2020. do 2024. godine javi sumnja u nepravilnosti, postoji mogućnost pokretanja postupka protiv odgovornih.

U ovom periodu na vlasti u Medijani bila je koalicija oko Srpske napredne stranke.

Na današnjoj sednici Skupštine gradske opštine Medijana usvojen je predlog odluke o rebalansu opštinskog budžeta za ovu godinu, sa kojim će morati da se saglasi Grad Niš.

Kako je SNS vlast u prethodne četiri godine trošila novac građana niške Medijane: Jedina opoziciona opština u Srbiji formirala komisiju 2
Mladen Đurić: Foto GO Medijana

Predsednik opštine Medijana Mladen Đurić je kazao da je za manje od tri meseca, od konstituisanja novog saziva Skupštine 23. jula, ostvarena ušteda od 26,2 miliona dinara, zahvaljujući kojoj će između ostalog roditelji svih 1.100 đaka- prvaka na teritoriji opštine dobiti jednokratnu novčanu pomoć od 10.000 dinara.

Studentske stipendije „Sveta Petka“ povećane su sa 11.000 dinara na 15.000.

Za socijalna davanja izdvojen je dodatni milion dinara, za uređenje međublovskog prostora i potrebe stambenih zajednica 4,2 miliona, a za uređenje školskih sportskih terena 2,5 miliona dinara.

„Obećali smo da ćemo biti drugačiji. Sve što smo uštedeli vraćamo do poslednjeg dinara građanima Medijane“, rekao je Đurić.

Na sednici je usvojena i odluka o zboru građana.

„Ovom odlukom će opština Medijana postati prva opština u Nišu, a verovatno i u Srbiji, u kojoj će zaživeti ovaj oblik neposredne demokratije. Uvek ćemo pitati narod i donositi odluke u korist svih građana naše opštine“, naveo je u obrazloženju predsednik Skupštine opštine Medijana Miloš Nešić.

U opštini Medijana je, inače, nekoliko dana po preuzimanju uprave, ukinuto 40 plaćenih političkih pozicija, što bi, po rečima predsednika opštine Đurića trebalo da obezbedi uštedu od 150.000 evra na godišnjem nivou.

Dogovoreno je da reprezentacija u narednom periodu bude „nula“, a da funkcioneri i zaposleni ovakve račune plaćaju iz svog džepa.

Odlučeno je i da ubuduće neće biti službenih telefona i kartica.

Najavljena je, takođe, prodaja službene „škode“, ali im je za to potrebna saglasnost Grada, pošto je on jedinica lokalne samouprave, a gradska opština to nije.

U Skupštini opštine Medijana, koja broji 27 odbornika, opozicija je osvojila 16 mandata, od kojih grupa građana „Dr Dragan Milić“ osam, koalicija „Biramo Niš- Biramo Medijanu“ šest i „Ujedinjeni- Nada za Niš“ dva mandata.

Koalicija oko SNS osvojila je 11 mandata.

Opština Medijana, koja se u delu javnosti nakon junskih lokalnih izbora naziva i „jedinom slobodnom opštinom u Srbiji“, ima više od 85.000 stanovnika i jedna je od najvećih u zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari