Kako je umetnička amigurumi tehnika heklanja iz Japana postala Zaječarki glavna okupacija 1Foto: M.S.

Snežana Rašić iz Zaječara već šet godina ima hobi, da izrađuje igračke amigurumi tehnikom. To su heklane punjene igračke čija popularnost ne opada godinama.

Prema njenim rečima strast prema ovom hobiju počela je još 2016. godine, kada je naučila da plete, a kasnije je videla da postoje takve igračke koje se izrađuju amigurumi tehnikom.

Amigurumi tehnika je japanski način heklanja, u bukvalnom prevodu znači punjena, heklana igračka, koja je pravi hit postala oko 2000. godine.

“Učila sam preko tutorijala na internetu, tačnije na Jutjubu, odakle sam pravila modele za svoje lutke, a kasnije kada sam savladala tehniku počela sam sama da pravim šeme i sada su gotovo sve moje igračke autentične”, kaže sagovornica Danasa.

Kako je umetnička amigurumi tehnika heklanja iz Japana postala Zaječarki glavna okupacija 2
Foto: M.S.

Za ovih šest godina, kako ona kaže, napravila je puno igračaka, ali tačan broj ne zna, a među svima njima ima i najomiljenije.

“Najviše volim mede, njih i deca obožavaju, a i sa njima sam nekako počela da radim, ipak najomiljeniji mi je slonić, koja je moja prva autorska igračka. Taj slonić je i sada hit i prosto ga obožavam”, objašnjava Snežana.

Sagovornica Danasa kaže da vreme izrade jedne igračke zavisi od njene veličine, ali i od težine rada na njoj.

“Za ovu malu bubamaru potrebno je tri sata, dok za one veće, kao što je zec, samo jedno uvo potrebno je više od sat vremena, a za celu igračku gotovo ceo dan”, ističe ona.

Kako je umetnička amigurumi tehnika heklanja iz Japana postala Zaječarki glavna okupacija 3
Foto: S.R.

Snežana kaže da se ovakve igračke prodaju. Manje su oko 600 dinara, dok za veće, kao što su medved ili slon, potrebno je izdvojiti i nekoliko hiljada dinara.

“Najmanje igračke koštaju oko 600 dinara, dok one veće koštaju 2.000, 3.000 i više hiljada dinara. Zavisi sve od materijala i vremena provedenih za izradu”, napominje naša sagovornica i kaže da je ovo njen hobi koji obožava.

Pored lutaka koje se izrađuju od pamučnog konca, a punjenje je silikonsko antialergijsko, ona izrađuje i korpice, srca, ukrasne jastuke.

“Pravim i pokrivače, koja su moja prva i velika ljubav. Oni su ogromni i veoma lepi, a i dosta traženi”, objašnjava Snežana Rašić.

Materijale nabavlja u Srbiji, a za kvalitenije stvari, ako je potrebno, material naručuje iz inostranstva, pošta ga je teško naći kod nas.

Kako je umetnička amigurumi tehnika heklanja iz Japana postala Zaječarki glavna okupacija 4
Foto: S.R.

Kako naša sagovornica kaže, ima dosta prijatelja koji imaju njenu celu kolekciju igračaka, a godinama posećuje sajmove na kojima izlaže svoje rukotvorine.

“Obožavam sajmove, bila sam u Sokobanji, Beogradu, Kladovu, gotovo svim gradovima Timočke krajine. Još učim ovu tehniku i smatram da uvek može bolje. Razmišljam o novim igračkama i šemama, i nadam se da ću uskoro imati još više modela, a i da otvorim neku radionicu, gde ću učiti ljude da i oni prave ovakve igračke”, zaključila je Snežana Rašić iz Zaječara.

Podsećamo, oko 2000. godine, amigurmi je postao pravi hit na internetu. Male isheklane životinje preplavile su sve stranice koje se bave ručnim radom.

Ljudi su govorili da je u to vreme nastala neka vrsta prećutnog takmičenja među ženama, koja će napraviti manji i originalniji model prave životinjice. Većina amigurumija je isheklano, ali ukoliko ste baš vešti, svakako da možete i da ih ispletete.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari