Kako je užički vrtić "Sunce" dobio solarnu elektranu? 1Vrtić "Sunce"/Foto: TV5

Mala solarna elektrana biće istalirana na vrtiću „Sunce“, u užičkom naselju Bela Zemlja, i biće to prva takva elektrana na javnim objektima u gradu.

Solarna elektrana predstavlja prvu nagradu Gradu za najveći napredak u 2023. godini u preduzimanju akcija za smanjenje zagađenja vazduha, u saradnji i konsultacijama sa mladima na lokalnom nivou, u okviru projekta „Škole za bolji kvalitet vazduha“,

Priznanje je dodeljeno nedavno, na završnom skupu tog projekta koji  sprovodi UNICEF u Srbiji, uz finansijsku podršku Vlade Norveške, Ministarstva prosvete i Ministarstva turizma i omladine Srbije.

Partneri su Institut za nuklearne nauke Vinča, Stalna konferencija gradova i opština, Inicijativa Digitalna Srbija, Internet društvo Srbije, Fondacija Petlja, Centar za promociju nauke, organizacije Connecting i Dostignuća mladih u Srbiji, u saradni sa lokalnim samoupravama.

Kompanija MT-KOMEX  je donirala izradu projekta za izvođenje radova za solarnu elektranu.

Nagrađene opštine su izabrane na konkursu koji je raspisan za 15 jedinica lokalne samouprave, koje učestvuju u projektu.

Tim projektom, objašnjava za Danas Nada Jovičić, gradska većnica za zaštitu životne sredine, energetsku efikasnost i turizam, bilo je predviđeno da se takva oprema postavi na jednu javnu predškolsku ili školsku ustanovu.

Kako je užički vrtić "Sunce" dobio solarnu elektranu? 2
Nada Jovičić/Foto: N. Kovačević

„Izabrali smo vrtić „Sunce“ i time simbolično ukazali na potrebu korišćenja sunčeve energije“, objašnjava naša sagovornica.

O uštedanama energije kaže da će biti značajne, a potom dodaje da nije slučajno izabrana lokacija na kojoj se vrtić nalazi.

„I zimi i leti, Bela Zemlja ima veliki broj sunčanih dana tako da će biti masimalno iskorišćenje solarne elektran“, dodaje Jovičić.

Ona nije mogla da precizira to kolika je vrednost te donacije UNICEF-a i kada će oprema biti montirana, a potom je dodala da je UNICEF izabrao firmu koja će to da obavi, a čiji predstavnici bi, o dinamici radova i drugim detaljima, trebalo da se dogovore sa predstavnicima Grada.

U okviru tog projekta, prvog takve vrste u Srbiji, tokom prethodne dve godine, organizovane su radionice za zaposlene u gradskoj upravi i đake.

Potom je unapređena kontrola kvaliteta vazduha u školama, postavljanjem tri takva uređaja u Tehničkoj i Medicinskoj školi, kao i u OŠ „Slobodan Sekulić“.

Posebno je važno to što su u projektu, dodaje, bili angažovani i aktivisti užičke Kancelarije za mlade.

„Oni su, nakon edukativnih radionica, postali edukatori. Posetili su i anketirali oko 300 domaćinstava, a stavovi građana biće uvaženi kada se bude izrađivala revizija Plana kvaliteta vazduha koji je usvojen 2020. godine“, kazala je naša sagovornica.

Nagrađene Raška i Osečina

Osim Užica, koje je osvojilo prvo mesto i solarnu elektranu, nagrađene su opštine Osečina i Raška koje su osvojile drugo i treće mesto i dobile ukupno 12 prečišćivača vazduha.

Isplativost ulaganja

„Građani koji su instalirali solarne panele na 15 privatnih kuća u gradu, snage do četiri kilovata, a koji su za to koristili subvencije Ministarstva rudarstva i energetike i Grada Užica, navode da će im se ulaganja u solarnu energanu isplatiti u roku od oko pet godina“, objašnjava za Danas Nada Jovičić.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari