Turističko područje Donje Podunavlje zauzima površinu od 3.362 kvadratna kilometra sa 121.306 stanovnika. U ukupnom društvenom proizvodu Srbije 2005. godine pet opština ovog područja zajedno je učestvovalo sa samo 0,88 odsto.Visina društvenog proizvoda po stanovniku bila je 80.965 dinara, što je više od 40 odsto ispod republičkog proseka.

Turističko područje Donje Podunavlje zauzima površinu od 3.362 kvadratna kilometra sa 121.306 stanovnika. U ukupnom društvenom proizvodu Srbije 2005. godine pet opština ovog područja zajedno je učestvovalo sa samo 0,88 odsto.Visina društvenog proizvoda po stanovniku bila je 80.965 dinara, što je više od 40 odsto ispod republičkog proseka.Postoji samo 19 registrovanih objekata za pružanje usluge smeštaja sa 833 sobe i 1.942 kreveta, a iskorišćenost kapaciteta je svega 25,3 odsto ili 92 dana pune zauzetosti. Ovo su fakti koji odslikavaju sadašnje stanje, a sve može izgledati mnogo drugačije.
Naime, jedinstven master (poslovni) plan o razvoju turizma u Donjem Podunavlju, koje obuhvata opštine Veliko Gradište, Golubac, Majdanpek, Kladovo i Negotin sa Nacionalnim parkom Đerdap, trebalo bi da omogući brže investicije kako bi od ovog aktraktivnog područja stvori nezaobilaznu destinaciju na turističkoj mapi jugoistočne Evrope.
– Ceo turistički doživljaj Donjeg Podunavlja predstavlja mozaik. Na području od 250 kilometara, kraj desne obale Dunava nalaze se pravi arheološki biseri iz praistorije i antičkog doba, kao što su Viminacijum, Lepenski vir,Trajanova tabla i ostaci čuvenog mosta, rimski limes. Mnogi koji krstare Dunavom prema Crnom moru, obično kažu da imamo najlepšu klisuru u Evropi.To, međutim, ne znači mnogo, jer svetski putnici nisu u prilici da pristanu uz našu obalu i to, zaista, i vide. Za pun doživljaj nedostaju nam pristaništa, marine i nautička obeležja – rekao je državni sekretar za turizam Goran Petković, predstavljajući nedavno u Kladovu Master plan za Donje Podunavlje.
Svaku od pet podunavskih opština, autori ovog master plana sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu vide sa svojim specifičnostima, a čitav Đerdap u izobilju Dunava. Tako je Negotin posmatran kao slikovito i ruralno vinsko područje, Kladovo kao grad nautike i sportova na vodi, Donji Milanovac (Majdanpek) je srce Đerdapa, Golubac romantično naselje, dok je Veliko Gradište zamišljeno kao dunavski rizort . Da bi se ove ideje sprovele u delo, potreban je i veliki novac. Procenjuje se da su u pitanju ulaganja od oko 260 miliona evra, od čega 60 u javni sektor pri čemu investicionim planom nisu obuhvaćena sredstva koja se odnose na turističko-kongresni kompleks „Silver lejk“ u Velikom Gradištu. Prema Master planu za Donje Podunavlje do 2012. godine postojeći smeštajni kapaciteti trebalo bi da budu duplirani, a do 2020. godine da dostignu cifru od 8.614 ležajeva. Naravno, za realizaciju takvog plana potrebna su sredstva, potrebni investitori, ali kada im se ponude sasvim konkretne mogućnosti ima i više izgleda da se na kraju ipak dobije željena planski zaokružena celina razvoja turizma u Donjem Podunavlju.
Čini se da je uz sve lepe planove, potrebna i promena svesti o tome šta je zapravo turizam. To što u regiji Đerdapa postoje prirodne lepote, ljubazni ljudi, zanimljivi i pažnje vredni spomenici kulture nije dovoljno za bavljenje ovom, ako se postavi na zdrave noge, profitabilnom privrednom delatnošću. Jer turizam jeste biznis i on podrazumeva dobru infrastrukturu – od puteva pa sve do pristupa internetu, obrazovano osoblje od hotelskih menadžera, turističkih vodiča pa sve do spremačice. Ništa manje nije značajan ni dobro definisan turistički proizvod i još podosta toga.
Činjenica je da stanovništvo Donjeg Podunavlja može da živi od turizma i da on predstavlja dobru šansu lokalnog ekonomskog razvoja, a time i otvaranja novih radnih mesta. Stoga je i razumljivo sve veće intresovanje ljudi za bavljenje turizmom i primetno je poboljšanje kvaliteta usluga, ali to još uvek nije na zavidnom nivou. Željeni napredak moguć je samo uz ozbiljan i kvalitetan rad svih onih koji se direktno ili indirektno bave turizmom. U protivnom, očekivani rezultati opet će izostati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari