Kako napraviti raketu

Na desetom Festivalu nauke ponovo Fabien Dekamp, član francuskog naučnog tima „Les Atomes Crochus“

Ostavite komentar


  1. Desetogodišnjica Festivala nauke kao cirkusa ("žiroskopski efekat, Magnus efekat, moment impuls, itd"), kao "šou programoma"… a za to vreme po BDP ulaganje u nauku nam je na 113. mestu u svetu, u rangu sa Sudanom, Džibutijem, Belorusijom. Oko 25 g vlast, da bi sačuvala društveni status qvo, se bavi "drvenim-gvožđem", "školovanjem" "novih" kadrova dece, sa ciljem da se bave naukom a da nemaju razvijeno kritiko mišljenje. Znači "drveno-gvožđe".
    Nauka je moć stekla isključivo – pomoću svog kritičkog metoda! A kakvi su učinci naših škola i "festivala nauke", CPN (centra za promociju nauke – čiji je direktor likovni umetnik)? Nula.
    Kada brucoš dođe da studira, podrazumeva se da je on u prethodnom školovanju stekao neophodna znanja i usvojio određene moralne norme i da tako opremljen stupa u zgradu fakulteta. Poražavajuća cena razorene građanske kulture je ta da nam srednjoškolci sada dolaze na studije a da nisu u stanju da grade predikatske rečenice, da se bave analizom i sitezom, da se simbolički izražavaju, apstarahuju itd. Kako od njih, onda, očekivati sposobnost baratanja osnovnim logičko-teorijskim pojmovima kojima se nauke služe pri predviđanju i "objašnjavanju" stvarnosti? Naučna metodologija, za njihovu ravan zdravorazumskog znanja, ostaje nedostižna himera, pa onda nije čudno ni to što za njih naučni problemi i naučne činjenice, korelacije, uzročnost, hipoteze, teorije, zakoni, naučno predviđanje, determinizam – ostaju tek mrtvo slovo na papiru.

Ostavite komentar


Društvo

Kreni-promeni: Hitno rešiti problem klima uređaja u porodilištima 9

Kreni-promeni: Hitno rešiti problem klima uređaja u porodilištima

Pokret "Kreni-promeni" ocenio je danas da je potrebno hitno rešiti problem "nehumanih uslova" u porodilištima u Srbiji i nepostojanje klima uređaja.Izvršna direktorka "Kreni-promeni" Marina Pavlić na društvenoj mreži "Iks" kazala je da im veliki broj porodilja piše o nehumanim uslovima u porodilištima, kao i da usled nedostatka klima uređaja majke i bebe imaju jako teške uslove.

Naslovna strana

Naslovna strana za 17. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Andrej Josifovski Pijanista, arhitekta i vizuelni umetnik

Danas čitam danas, da se ne bih osvrtao sutra.