Kako nekoliko detalja prostor može učiniti potpuno drugačijim? 1Foto: pixabay/ pexels

Igrom različitih boja i dezena svaki enterijer može dobiti jedinstvenu notu i postati razigran i unikatan.

Naročito ukoliko su nameštaj, zidovi i podovi jednobojni ili neutralnih nijansi i svedenog dizajna, upravo se detaljima može uneti svežina i odagnati monotonija.

TEPIH STAZE KAO PRAKTIČAN IZBOR

Tepih staze štite pod i prostor čine toplijim, ali su i estetski detalj koji mu daje specifičnost. U skladu sa uređenjem, biraju se modeli, boje, dezeni i dužina staza. Izrađene od poliamida, polipropilena, akrila, vune ili pamuka, ređeg ili gušćeg tkanja, glatke ili čupave površine, sa sjajem ili bez njega, jednobojne, dvobojne, raznobojne, sa linijama ili najrazličitijim šarama, od geometrijskih do floralnih motiva, rezbarene ili sa trodimenzionalnim efektom prilagodljive su za sve stilove enterijera. Od gustine tkanja i materijala zavisi i trajnost same tepih staze, kao i način održavanja, što je uslovljeno i bojom. Ipak, prilikom izbora mora se obratiti pažnja i na namenu prostorije, pa su, na primer, za one velike prometnosti prigodnije tepih staze koje su plastificirane.

ROLO ZAVESE PO MERI U MODERNOM PROSTORU

Sve češće se u savremenim enterijerima sreću rolo zavese po meri. NJihov specifičan mehanizam namotavanja platna, sa konstrukcijom od aluminijuma, čini ih ne samo funkcionalnim, već i atraktivnim izborom. Postavljaju se na plafon, zid ili direktno na prozor, a izrađuju tačno prema površini fasadnih otvora, što znači da je mogućno da budu i velikih dimenzija. Pokreću se pomoću lančića koji se nalazi sa strane ili daljinskim upravljačem. Rolo zavese po meri mogu biti različitog nivoa propusnosti svetlosti, te ako su gušće, njima se može postići i efekat zamračivanja, dok su za dnevne prostorije pogodnije one prozirnije. Štite od jake svetlosti, toplote, ali su preporučljive i zbog lakog održavanja – prebrisavanje vlažnom krpom, kao i antialergijskog i antibakterijskog svojstva. Iako najčešće bele, mogu biti i u drugim bojama, nijansama i dezenima, čak i od kombinacije dvaju materijala.

LED SIJALICE ZA BOLJE OSVETLJENJE

Ono što doprinosi estetici svakog enterijera jeste i svetlost koju odašilju lusteri i lampe. Sve češće se koriste LED sijalice, koje su u poređenju sa klasičnima dugotrajnije i troše manje energije, ali daju i drugačije nijanse osvetljenja, koje je i snažnijeg intenziteta. Osim hladnih belo-plavičastih nijansi, mogu pružati i tople bele il žućkaste tonove. Koji tip LED sijalica će se izabrati uslovljen je i namenom prostorije, te su one belih nijansi, primera radi, prigodnije za kuhinje ili kupatila, dok su za dnevne prostore podesnije one sa žutim svetlom. Takođe, mogu biti i drugih nijansi, na primer crvenih, plavih, zelenih, što pruža svojevrsno igranje svetlom. Zahvaljujući dobrim performansama, danas im je primena sve veća, te se često koriste i LED sijalice za auto.

KRENIMO OD MALIH PROMENA

Iako svi elementi enterijera imaju svoju svrhu, njihovim pažljivim izborom može se postići i svojevrstan vizuelni efekat. Na primer, tepisi svetlijih nijansi, prozirnije rolo zavese i bolje osvetljenje prostor čine naizgled većim, dok jarke boje tepiha i LED sijalice atmosferu mogu učiniti intimnijom. Naposletku, i najmanja promena u životnom ambijentu može nas usrećiti i učiniti naš prostor lepšim i modernijim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari