Kako olakšati udžbenički udar na roditeljski džep? 1Foto: Fonet/Zoran Mrđan

Bliži se početak školske godine, a samim tim i udar na roditeljski novčanik. Na pitanje „Kako olakšati udar na roditeljski džep“ evo šta su odgovorili sagovornici Danasa: Dragana Soćanin iz Udruženja Roditelj, Milan Bajić, direktor OŠ „Josip Pančić“ i Jasna Janković iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Dragana Soćanin

Udruženje Roditelj

Dokle god država ne bude sistemski uredila koliko elemenata mora da sadrži udžbenički komplet i koliko maksimalno može da košta knjiga, dotad će kupovina udžbenika biti preveliko opretećenje za roditelje, a deca će biti u problemu. Ukoliko se u odluku o izboru udžbenika uključe roditelji, oni će sigurno birati najjeftinije, ali bi udžbenici trebalo da budu podjednakog kvaliteta. Sada imate situaciju da u jednoj školi prvak samo u kompletu za srpski jezik ima šest knjiga, a u drugoj školi ima dva udžbenika. Kod jednog izdavača udžbenik košta 200 dinara, drugi ga prodaju za 800. Smatram da sadržaj onoga što čini komplet mora da se ujednači, kao i cene. Kupovina na tri rate nije nikakvo olakšanje, to je samo zamazivanje očiju, jer ste poslednju ratu morali da platite u julu. U situaciji kada država ne učestvuje u obezbeđivanju besplatnih udžbenika za svu decu ili ne plaća bar jedan deo, kupovina školskih knjiga je preveliki udar na kućni budžet.

Milan Bajić

direktor Osnovne škole “Josif Pančić” u Beogradu

Što se naše škole tiče podelili smo po godini, od petog do osmog razreda, po tri udžbenika besplatno iz prethodnih godina. Treba organizovati na kraju školske godine dan zamene udžbenika između generacija, što ćemo sledeće godine i uraditi. Roditelji mogu da kupuju i polovne udžbenike i tako olakšaju kućni budžet.

Jasna Janković

predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije

Teško, s obzirom da ja kao roditelj svake godine pokušavam da pravim kombinaciju polovnih i novih udžbenika, i to me u proseku košta od 10. 000 do 15.000 dinara. Ni sama nisam uspela da nađem način da uštedim, pa samo mogu da pretpostavim koliko je to teško porodicama sa dvoje i više školske dece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari