– Evropski komesar za proširenje Johanes Han je otišao u Vašington i pred Atlantskim savetom saopštio da je OEBS vršio monitoring prošlih i nekoliko prethodnih izbora u Makedoniji, da je o njima dao „generalno pozitivan izveštaj“, a da je ipak dogovoreno da se u Makedoniji u aprilu sledeće godine održe novi vanredni parlamentarni izbori.

Dogovor o tome, smatrao je Han za potrebno da podvuče, postignut je na sastanku najvećih makedonskih parlamentarnih stranaka na kome su EU, a kasnije i SAD, bili samo svedoci! Što će reći da eventualni zaključci da je međunarodna zajednica pritisla pobednika prošlih makedonskih parlamentarnih izbora stranku VMRO-DPMNE makedonskog premijera Nikole Gruevskog da pristane na nove prevremene izbore, ako ih ima, nisu tačni. Ali, međunarodna zajednica je ovaj način razrešenja makedonske političke krize podržala iz straha da bi ona u Makedoniji iz poznatih razloga lako mogla da se prelije na međuetnički teren.

Načelan dogovor o održavanju izbora trebalo bi da bude detaljno razrađen na sastanku koji bi trebalo da bude održan u Briselu sredinom ove nedelje. Ali učesnici okvirnog skopskog dogovora se nisu čestito ni rastali, a već su se preko medija sukobili oko tumačenja „tranzicionog perioda“, tačnije oko  odgovora na pitanje: ko će Makedoniju voditi narednih deset meseci do novih vanrednih parlamentarnih izbora i organizovati popis stanovništva, izmene izbornog zakona i čišćenje biračkog spiska?

Opozicioni Socijaldemokratski savez Makedonije odmah je požurio da saopšti da za njih okvirni dogovor neće imati nikakvu važnost ukoliko se „ne postigne dogovor o formiranju i sastavu vlade u kojoj ne sme da bude Gruevski  i kreatori krize“ jer „SDSM neće dozvoliti da se u Makedoniji dogode još jedni kriminalni izbori“.

U komentaru jednog od najuticajnijih makedonskih dnevnih listova Utrinskog vesnika novinar Erol Rizaov piše: „Ako Gruevski bude predvodio bilo koju vladu do aprila 2016. godine, taj će je predvoditi doživotno, tačno do raspada države… U Briselu 10. juna među preduslovima za pregovore o izlazu iz krize jedan bi trebalo da bude najvažniji: Gruevski ne može da predvodi vladu za izlazak iz krize koju je izazvao svojim despotskim načinom vladanja“.

Opozicioni portal libertas.mk takođe prenosi izlaganje Hana u Vašingtonu, ali i saopštenje levičarskog pokreta „Solidarnost“, učesnika svakodnevnih protesta opozicije u Skoplju, u kome se traži „hitan odlazak Gruevskog i njegove kriminalne bande“.

akedonski mediji su preneli i spekulacije radija Dojče vele, prema kome bi „tranzicioni period“ mogla da vodi na tri moguća načina sastavljena vlada od kojih se treći način ili ekspertska vlada bez učešća političara, dakle bez prirodne baze u parlamentu, smatra najmanje verovatnim. Ostala dva rešenja – široka koaliciona vlada sa svim većim parlamentarnim strankama ili prepolovljena koaliciona vlada svedena na resore za pripremu izbora – podrazumevaju da bi na čelu vlade bio Gruevski ili „samo načelno, bez samostalnog prava na potpis“ ili uz „smanjenje njegovog individualnog uticaja na institucije“. Postoji, kaže Dojče vele, i polurešenje: „ekspertsko-politička vlada“, ali opet sa Gruevskim…

Sam Gruevski je za televiziju Sitel, koja ga podržava, izjavio da i ne sumnja da će „građani opet izabrati ovu opciju, a ne destruktivnost i širenje mržnje, da neće izabrati opciju koja želi da nanese štetu državi a zarad partijskog i ličnog interesa da neko ili neka dođe na vlast“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari