Kako političari objašnjavaju odlaganje grejne sezone u Zaječaru gde se temperatura spušta blizu nule 1Foto: M. S. / Danas

Gradsko veće u Zaječaru izglasalo je Prеdlog Zaključka o davanju prеporukе za odlaganjе počеtka grеjnе sеzonе, što je i učinjeno. Međutim, građani negoduju zbog hladnih radijatora, pošto su temperature tokom noći svega nekoliko stepena iznad nule.

Odbrnik u Skupštini grada Zaječara Uglješa Đuričković kaže za Danas da grejna sezona počinje 15. oktobra, a završava se 15. aprila. Grejni dan traje, objašnjava, od šest sati do 22, a subotom, nedeljom i praznicima od sedam do 22 časa, što to je definisano u Odluci o uslovima i načinu snabdevanja toplotnom energijom.

“Nikakva nezakonita odluka ili preporuka, a najmanje samovolja pojedinaca to ne bi smela, niti mogla da promeni. Istom Odlukom je predviđeno da temperatura mora biti u stanovima 20 stepeni, dok nisu i to promenili ove godine i odredili 19 stepeni, a to je nemoguće ukoliko je napolju temperatura, kao što možemo videti u šest sati ujutru, tri stepena”, ističe Đuričković.

Prema njegovim rečima, istom Odlukom je predviđeno i da je energetski subjekt dužan da kupcu isporuči potrebnu toplotnu energiju, kako je to međusobnim ugovorom predviđeno.

“Njihovu nesposobnost da obezbede energente za grejanje pokušavaju da opravdaju svetskom krizom, a isti problem imaju već 20 godina, koliko traje uništavanje zaječarske toplane, koje je konačno došlo do poslednje tačke. Nakon ove godine javno – privatnog partnerstva, poskupljenja od 50 odsto cene grejanja, isključenja velikog broja korisnika, toplane više biti neće”, navodi on.

Đuričković kaže da im je konačno pošlo za rukom, pred očima Zaječaraca, da toplanu i daljinsko grejanje unište.

“Imaju još jedan skandalozan izgovor koji glasi „uštedećemo milione“. A ja njih pitam, čije vi to milione štedite, dok se narod smrzava? Da li su to vaši milioni ili milioni građana koji su platili uslugu koju im niste isporučili? Pod tim izgovorom mogu da štede i do marta sledeće godine. A kakve su štediše, svima je već poznato”, zaključio je naš sagovornik.

Direktor Javnog komunalnog-stambenog preduzeća “Zaječar” Nebojša Božinović kaže za Danas da je Gradsko veće Zaječara na sednici održanoj 14. oktobra donelo Zaključak o davanju preporuke za odlaganje početka grejne sezone koja bi trebalo da počne 15. oktobra, do dana koji proceni Štab za vanredne situacije grada Zaječara, a na osnovu vremenskih prilika.

“Štab za vanredne situacije će pratiti svakog dana vremenske uslove sa zvanične stranice RHMZ i u skladu sa tim izveštavati Javno komunalno-stambeno preduzeće „Zaječar “ i dati preporuku kada bi grejna sezona trebalo da počne. JKSP „Zaječar“ je potpuno spremno za otpočinjanje grejne sezone i postupiće po preporuci Štaba za vanredne situacije grada Zaječara”, ističe Božinović.

On kaže da je obezbeđeno 550 tona mazuta, što bi bilo dovoljno za nekih 40-45 dana grejanja.

“JKSP  Zaječar će, u međuvremenu, izvršiti „tople probe“ kako bi ceo sistem bio proveren u smislu funkcionalnosti i bio spreman za siguran početak isporuke toplotne energije”, zaključio je Božinović.

Povodom odlaganja početka grejne sezone, a putem društvene mreže Fejsbuk, oglasio se i gradonačelnik Zaječara Boško Ničić.

“Postoji, i hvala im, veliki broj ljudi koji razumeju zašto nekada, nešto, mora da se uradi zbog toga da svi ne bismo ispaštali posledice neodgovornog ponašanja. U Zaječaru je, konkretno, samo 18 odsto ukupne grejne površine prostora, od čega su skoro 60 odsto javni objekti republike i grada”, objašnjava gradonačelnik.

Prema njegovim navodima, sada oni, koji uglavnom nemaju veze sa daljinskim grejanjem, dižu kuknjavu “do neba” nad sudbinom onih koji će nekoliko dana, među kojima je i veliki broj onih koji su glasali za ovu odluku, biti bez daljinskog grejanja kako bi, zbog visokih dnevnih temperatura, uštedeli energente za period kada ih možda neće biti na tržištu.

Dok Ničić pravda odluku o odlaganju početka sezone, pojedini građani negoduju zbog hladnih radijatora.

“Kakav je ovo način? Šta oni rade? Mi plaćamo grejanje cele godine, a sada kada je temperatura par stepena iznad nule, ubeđuju nas da je toplo. Da li je ovo normalno? Jeste temperature viša za ovo doba godine, ali je to na sat ili dva, nakon i pre toga je hladno”, ljut je naš sagovornik koji je želeo da ostane anoniman.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari