Udruženje „Žene juga“ iz Pirota u sali Skupštine opštine Pirot organizovalo je jednodnevni seminar u okviru projekta „Bez nasilja, molim“ o temi nasilje nad ženama. Seminar, koji se sastoji iz predavanja i radioničarskog dela o temi nasilja nad ženama i kako ga prepoznati, vodila je dr Ljiljana Bogavac iz Incest trauma centra iz Beograda, organizacije koja se već 18 godina bavi nasiljem nad decom i ženama.


– Priče koje sam čula ovde iste su kao priče žena iz Beograda i ne postoji ništa što je u vezi sa geografskom odrednicom, jer nasilnici tuku na isti način svuda i ista je metoda. Na osnovu iskustava iz cele Srbije, žene hoće da pričaju šta im se dešava, ali je zatajio naš sistem i da su zbog toga jako važni policija i centri za socijalni rad i da se nasilje kao krivično delo procesuira – kazala je Ljiljana Bogavac. Predsednica udruženja „Žene juga“ Dragica Pavlov Krstić, kaže da je seminar pohađalo petnaest žena iz Pirota, različitih zanimanja, starosne dobi i obrazovanja, samohrane majke i žene sa sela.

– Čuli smo primere pojedinih žena koje su godinama trpele nasilje u porodici i na težak način naučile kako se izlazi iz nasilja i kako da se to prevaziđe. Prema pričama koje smo čule to nije nimalo lako, ali su sve one htele da podele svoje iskustvo sa drugim ženama koje trpe nasilje a koje ne znaju kako da izađu iz tog začaranog kruga – kaže Pavlov Krstić.

Projekat „Bez nasilja, molim“ realizuje udruženje „Žene juga“ iz Pirota u saradnji sa opštinom Pirot, kao deo projekta „Borba protiv seksualnog i rodno zasnovanog nasilja“ Ministarstva za rad i socijalnu politiku i Programa ujedinjenih nacija za razvoj. Projekat, koji je deo svetske kampanje, finansijski je podržala Vlada Kraljevine Norveške.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari