Kako prevazići akademsku krizu u Srbiji?

Ostavite komentar


  1. Vlast kontroliše sve fakultete. Ovo rešenje koje autor nudi bi joj samo olakšalo posao, tj. dovoljno bi joj bilo samo da postavi svoje ljude u organe BU.

    1. Vlast uopse ne kontrolise fakultete, bar vecinu. Npr. nema nikakvu kontrolu and Filozofskim fakultetom

  2. Za pocetak pomeriti Dubravku Stojanovic i Radinu Vucetic sa svojih katedri, kao i Nikolu Samardzica.. Oni guse slobode na svojim fakultetima

  3. Bravo profesore za sve napisano,posebno za analizu I komparaciju kako to rade u zemljama koje imaju obrazovanje za primer.Za sve sto nije dobro na BU posledice snose studenti ,a I njihovi roditelji kao finansijeri svoje dece.Ucenje od Kulina bana,razni nepotrebni ispiti,studiranje u nedogled,bez prakticne nastave…Cujem da na Pravnom fakultetu veca grupa studenata upisanih na studije 2000. godine po ko zna koji put polaze neuspesno ispite.Ima li tome kraja.Osnovni motiv takvog odnosa nije da se obrazuju odlicni strucnjaci vec da se zarade enormne pare.Kada bi neko izanalizirao ispite koje studenti polazu u pisanoj formi dosao bi do zakljucka da na postavljena pitanja ni eksperti prava ne bi mogli da odgovore.A ne studenti osnovnih studija.Kako onda ocekivati od takvih profesora da sprovedu reformu kad vecini ovakvo stanje odgovara

  4. Odlican tekst. Univerzitet u Beogradu je skup fakulteta a ne univerzitet. Jedan od razloga je naopako finansiranje univerziteta. Potpuno je nerazumljivo da profesori nekih fakulteta imaju nekoliko puta vece plate od drugih profesora. Drugo, univerziteti u svetu su organizovani po principu kompetencije. Department za matematiku ili elektroniku ili bilo sta drugo je odgovoran za nastavu matematike, odnosno elektronike na svim fakultetima. Na BU situacija je potpuno drugacija. Nematicne predmete uglavnom predaje ko stigne; Cesto, su to nastavnici koji zbog nedostatka obrazovanja, ne bi mogli da predaju u srednjoj skoli predaju na fakultetu. Za svaku oblast mora da postoji matican fakultet koji je odgovoran za nastavu iz te oblasti na celom univerzitetu, i izbori nastavnika idu preko maticnog fakulteta. Glavni razlog zasto to nije tako na BU je cista zloupotreba. To rade svi fakulteti. Nema potrebe da izmisljamo nas sistem. Dovoljno je pogledati kako to rade drugi, uspesniji.

  5. Kao i sve kod nas Važna je samo forma i politika a suština i kvalitet
    studiranja nikog ne zanima. Tako sam ja razumeo ovaj članak.

  6. Konformizam unistava BU. Profesori po raznim osnovama ostvaruju veoma dobra primanja, pri cemu vecina tih sredstava dolazi iz budzeta. Zato, cute i uzivaju (materijalno), iako je stanje u nasem drustvu veoma lose.

      1. Nije zavist nego istina. Univerzitetski profesori su ušuškali u svoje privilegovane fotelje, tezgare na ne matičnim fakultetima i institucijama, zgrču bogatstvo i ne talasaju. Baš njih briga što je brod potonuo i što.ljudi ne mogu da dišu jer su uplivali u zonu siromaštva i očaja. U takvoj konstalaciji stvari vidi se čija je odgovornost mnogo veća.

      2. @Djura: Nije zavist. Ja radim na BU (u institutu od nacionalnog znacaja) i imam veoma dobra primanja. Zato odgovorno tvrdim da je sve ono sto sam napisao tacno.

  7. Cela ova tlapnja staje u dve recenice:

    „Beogradski univerzitet, konstituisan kao federacija fakulteta i instituta, osjetljiv je na političke manipulacije.
    Na primjer, instituti imaju upravne odbore koje imenuje vlada.“

    Ili jos krace, u jednu rec:

    „SNS“

  8. 1. Poštovati studente i dozvoliti im da slobodno misle. Samo tako će profesorima poštovanje biti uzvraćeno.
    2. Ukinuti „Eks katedra“ metodologiju prenošenja znanja studentu. Učenje je dijalog, ne dosadni 45-ominutni monolog.
    3. Promeniti pod obavezno tvrdokorni stav na ispitu „samo moj predmet postoji na ovome svetu i on je najbitniji“.
    4. Povećati obim praktične nastave
    5. Odvesti studente na buduća radna mesta, čisto da vide šta ih posle 5-6 godina mozganja umesto plaćenog rada čeka.
    5. Paralelno sa svim gorenavedenim tačkama reformisati i politiku BU. Ako se preobražaj ne dešava i na nivou pojedinca, studenta i profesora, imaćemo samo plastičnu hirurgiju BU.

    1. Resenje je vrlo jednostavno. Prodajte BU recimo Cambridge grupi. Oni ce uraditi reorganizaciju, napraviti univerzitet prestiznim i profitabilnim. A mesanje politike ce biti minimalno

      1. A šta ćemo onda sa svim tim prof.dr koji ostanu bez posla? Jer, budimo realni, dve trećine predavača na BU ne zaslužuju da tamo čiste a kamoli predaju.

  9. Ako je Londonski univerzitet po autoru tako uspešan, zašto predlaže suprotan način organizacije BU? Osnovni problem BU je pitanje finansiranja. Savršeno je normalno što onaj ko plaća hoće da ima kontrolu. Bez finansijske nezavisnosti nema ni slobode. Na svim Soroševim školskim projektima npr., Soroš je taj koji diktira politiku. Dakle, rešenje svih problema BU je skidanje sa budžeta. Nešto ne verujem da bi se BU s time složio, a bogami ni budući studenti jer bi se cena studiranja drastično povećala. No, možda i grešim.

  10. Nije to od juce. Univerzitet je u raljama politike jos od vremena propale diktatorske totalitarne komunisticke Jugoslavije kao isve drugo. Ovo su posledice koje nazalost nikako da se prevazidju odnosno da se konacno prekine ropstvo i krene u slobodu ne samo Univerziteta vec i svega drugog sto je jos uvek u teskim okovima nakazne politike proslosti. Samo u oslobodjenoj Srbiji moze funkcionisati slobodni univerzitet .

  11. Mišljenja sam da nije dobro upoređivati Bu i LU. Engleska je zemlja sa drugom kulturom i demokratskom tradicijom. Ideja da Univerzitet bude jedino pravno lice ima smisla ako se BU podeli na više univerziteta, npr Univerzitet tehničkih nauka, Univerzitet medicinskih nauka itd. Pored toga na našim državnim univerzitetima jedini parametar su sobjavljeni radovi i uđbenici a ne sagledava se budući nastavnik kao ličnost sa moralnim i ljudskim kvalitetima koji ga kandiduju da bude profesor univerziteta. Umesto toga politika je postala ta koja bira rektore, dekane, profesore, asistente i od autonomije univerziteta nema ni A i što je najgore stanje je svakim danom sve gore. Na kraju narod s pravom kaže da na BU ima mnogo „profesora“ ali malo intelektualaca. Na ostalim državnim univerzitetima u Srbiji stanje je još gore.

    1. Politika nema nikakvu ulogu u biranju dekana, profesora i asistenata BU. To je najcistija laz koju moze izreci smao onaj koji nema pojma o funkcionisanju fakulteta BU

  12. Ako imaš parlament u kome niko nije završio elitnu Matematičku Gimnaziju,potom ETF ili PMF,nego se on sastoji od raznih večernjih škola po sistemu,,udješ izadješ i gotovo,,Banku vodi neko sa Višom komercijalnom iz Peći za koju je Mini-Max govorio ukoliko se parkirate ispred ,pripazite da vam neko ne stavi diplomu pod brisač,sa tom ,,Brisač diplomom,,avanzuješ nebu pod oblake,dok akademci ćute jer predaju na tim školama 24 sata dnevno daju im kredibilititet.Potom potpisuju ispite avansno,,naučiće on to ,kada mu bude trebalo,,Kada ste vi dozvolili da može svako da vam bude ministar prosvete,ova država je završila za sva vremena ako tako nastave daće Bog da nam bar vozački ispit priznaju bilo gde u svetu.

    1. Potpredsednik Parlamenta je završio Matematičku gimnaziju, a potom diplomirao i doktorirao na ETF-u..

  13. Svaka čast na tekstu. Autor, međutim, zaboravlja da u Britaniji studiranje nije besplatno. Univerziteti se tamo takmiče za studente kvalitetom svojih programa, jer samo tako mogu i da se finansiraju. BU je, sa druge strane, jedan klasičan primer OOURa – samoupravna polu-državna organizacija koja, sa jedne strane uzima novac iz budžeta, a sa druge strane ne odgovara za njegovo trošenje već se poziva na „autonomiju“. BU se može reformisati samo potpunom demontažom fakultetskih i institutskih OUR-ova koji, takođe, ime BU koriste za diplome i ugled, ali za novac su „autonomni“. Država bi trebalo da BU da predlog: reforma po uzoru na zapadne zemlje ili prestajemo sa finansiranjem i osnivamo Novi BU pa se snadjite na tržištu sami. Rekao bih da polovina kadrova na BU ne bi mogla da predaje ni na višim školama po Evropi a kamoli na Univerzitetu, ali to tako ide kada „autonomno“ zapošljavate decu i rođake.

  14. Rešenje je nezavisno tužilaštvo. Da tužilac uhapsi par stotina profesora zbog primanje mita, zapošljavanja članova porodice, plagiranja, trgovine uticajem, zloupotrebe službenog položaja itd.. To bi dovelo do postepenog poboljšavanja stanja pa bi nam za 50ak godina visoko obrazovanje bilo bolje. Takodje, nezavisno tužilaštvo je rešenje i za ostale naše probleme. Zato ga tako čvrsto drže u čeličnom zagrljaju.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 29. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Šelić Marčelo, pisac i muzičar

Čitam Danas zato što nisam od juče, a i vrlo sam zainteresovan za sutra.