Kako prevoditi Makijavelija?

UHVAĆENE NIJANSE

Ostavite komentar


  1. O tome da li su srpski prevodi dobri ili loši može da sudi italijanista, a Milenković to nije. Znali smo da je od filozofa postao književni kritičar a sad smo saznali i da je filolog romanista. Možda bi zato valjalo malo proanalizirati kvalitet njegovih prevoda s francuskog

  2. Zar delo nije „Vladalac“, a ne „Vladar“? Italijanski mi je maternji i smatram da je prevod „Vladalac“ mnogo autentičniji samim tim što je pojam vladalac u srpskom nadređeniji pojam „Vladaru“.

  3. Ivane Milenkoviću, ne zalećite se. „Principato“ može da ima značenje principat, kneževina, kraljevina, prinčevina, pa i grofovija. „Principato“, u osnovi principat, je teritorija kako, pod jurisdikcijom princa, tako i pod jurisdikcijom bilo kog (apsolutnog) vladaoca ili vladara, sve zavisi od toga o kom se političkom sistemu, državničkom kontekstu i epohi radi. U Starom Rimu „principato“ ima mnogo značenja, pošto znamo da se istorija Starog Rima proteže na više od deset vekova. Principato pre vuče koren od „principe“=princ, nego od „principio“= početak, kako ste navlu. Kad bismo ulazili u čitavu etimologiju, i tumačili, kako vi to činite, nikada ne bismo uspeli da se sporazumemo. Vladalac je i državnik i princ i kralj i car i apsolutista i diktator, tako da nemojmo da pojednostavljujemo, ali ni da komplikujemo sa etimologijom koja se udaljava od suštine.
    P.S. Italijanski mi je, pored toga što sam profesor italijanskog jezika i književnosti, i maternji jezik.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 17. septembar 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Zoran Kesić, TV voditelj

Danas čitam zbog toga što imam šta da pročitam i zato što mi ne vređa inteligenciju.