"Kako sam mučen": Ispovest beogradskog zatvorenika kome su davali presoljenu hranu i iznurivali ga žeđu 1Foto: Radenko Topalović

Koje metode mučenja je koristila beogradska policija pre 110 godina pisao je dnavni list Mali žurnal, objavivši ispovest zatvorenika koji je izvršio krađu.

Živojin Petrović, koji je okrivljen i optužen za delo pohare Milišićeve kase, publikovao je svoj doživljaj u upravi varoši Beograda za vreme istrage.

“Sadržina ovog napisa je užasna da se s pravom moramo pitati u koje doba živimo. Tražila se neka istina, tražio se krivac i šta se dogodilo: isledni činovnik podvrgnuo je osumnjičenog čoveka jednoj srednjovekovnoj torturi, od koje se mora čoveku slediti krv”, pisao je Mali žurnal.

“Petrović je podvrgnut ispitivanju, tako što mu je presoljivano jelo posle čega dolazi žeđ a nema vode”, navodi se.

On je otkrio užasne stvari, na koji način vlast dolazi do materijalnih dokaza, što je autora teksta dovelo na zaključak da pravde nema u Srbiji.

“Cilj društva, cilj jednog naroda je – civilizacija, a ono što se događalo u prisenci upravinih tomruka, to odudara daleko od ove mete. Mi, ako se to događa redovno kod nas, onda daleko stojimo sa idealnom stranom društva. Ako vlast na ovaj način priprema sudu materijal, onda nemamo ni suda, ni zakona, ni pravde”, navodi autor.

Pisac dodaje da nisu retke tužbe da policijske vlasti nanuđavaju tim putem priznanje nečije krivice.

Takođe, navodi se i da policija iz unutrašnjosti pribegava sličnim eksperimentima u istoj metodici.

“Ako je verovati jednom zločinu od same vlasti dva su brata streljana u Nakučanima. Policija zatvori dva brata za ubistvo, anu sporednoj sobi tukli su majku i sinovi, ta dva brata koji su uhapšeni, čuli su kako im majka jauče od udaraca. Tako se iznudilo samo priznanje, a to ih je odvelo – za kolac”, predočava se u novinama.

S obzirom da je mučenje zatvorenika bila uobičajena praksa, Mali žurnal preneo je Petrovićevu ispovest kao i druge sličaje, u nadi da ovakve pojave neće proći nezapaženo.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1911. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari