Kako se desio slučaj "jednojezičnih zahvalnica" učenicima u Bujanovcu 1Foto: Bujanovačke

Reagujući na „slučaj jednojezičnih zahvalnica“, kada su učenicima osnovnih i srednjih škola u bujanovačkoj opštini, u kojima se nastava odvija na srpskom i albanskom jeziku, uručene zahvalnice za uspeh u školovanju, ali samo na albanskom, pa i srpskoj deci, predsednik Opštine Bujanovac, Nagip Arifi, za Danas kaže da je u pitanju „tehnička greška koja je ispravljena“.

Taj problem je rešen, ali, dodaje Arifi, još uvek nije onaj koji se tiče albanskih udžbenika.

„Ništa se nije desilo, nego vi, novinari, nemate šta da radite, pa o ovome pišete. To je jedna tehnička greška, ispravljeno je i to je gotovo. A ne pitate ministra Ružića zašto Albanci nemaju udžbenike u srednjim školama. Taj problem još nije rešen“, pita se Arifi.

Kako se desio slučaj "jednojezičnih zahvalnica" učenicima u Bujanovcu 2
Nagip Arifi, Foto: Fejsbuk/Nagip Arifi

Njegovo mišljenje, međutim, ne deli odbornik u Opštini Bujanovac i šef Odborničke grupe Srpske napredne stranke (SNS), Nenad Mitrović, koji ističe da su „tek posle reakcije roditelja srpskih učenika, iz kabineta predsednika Opštine reagovali i rekli da je tehnička greška“.

„Mislim da je to još jedna u nizu provokacija od strane svealbanske većine u Opštini Bujanovac, koja je unapred osmišljena i namerno sprovedena od strane predsednika Opštine i njegovih saradnika. Nemoguće da niko od opštinskih čelnika ovo nije primetio, ali ovakvo ponašanje svealbanske koalicije je nešto što je već preraslo u stalnu diskriminaciju Srba u Bujanovcu. Ne bi oni ništa promenili da nije bilo reakcije roditelja srpskih učenika“, zaključuje Mitrović.

Nedžat Beljulji, vlasnik Televizije Spektri iz Bujanovca, smatra da je „predsednik opštine Bujanovac, Nagip Arifi, postigao medijski autogol, verovatno nenamerno, i tako pomogao ministru u odlasku, Branku Ružiću, koji je ključni igrač“.

„Došlo je do tehničke greške pošto je tekst na zahvalnicama bio samo na albanskom, a posle protesta nekih Srba predsednik opštine Arifi se izvinio i obećao da će svi učenici dobiti dvojezične zahvalnice čim u Vranju budu odštampane. Sve je pokvario ministar Ružić koji se umešao i oglasio, ali tek posle Arifijevog izvinjenja. Dosad se nije izjašnjavao, a sada, kada je nova vlast izvesna, pustio je glas da pokaže koliko je hrabar. Mislim da se nijednog Ružićevog uspešnog poteza u prosveti ne možemo setiti, ali se sad oglasio, tako što je u saopštenju napao vodeće ljude u Bujanovcu za sve ono što je naučio uz Dačića u Socijalističkoj partiji Srbije (SPS), za nepoštovanje Srbije i nacionalizam. A i to saopštenje je bilo više stranačko, nego ministarsko“, mišljenja je Beljulji.

Kako se desio slučaj "jednojezičnih zahvalnica" učenicima u Bujanovcu 3
Nedžat Beljulji, Foto: Dušan Pešić/Danas

Dodaje da „Arifi izbegava dopisnike beogradskih novina i televizija jer se plaši da nešto ne pogreši“, što mu se sad „obilo o glavu“, pa zato i „nema podršku srpskih i albanskih medija“.

„Možda Ružić ovo malo radi i zato što je njegov SPS izgubio mandat u Velikom Trnovcu, a kao da i dalje misli da može politički da napreduje ako napadne Albance. Ovaj slučaj mu je otvorio prostor da optuži vlast u Bujanovcu, a samo zato što javnost u Srbiji nije na vreme objektivno obaveštena o slučaju jednojezičnih zahvalnica, pa ni da se Arifi izvinio zbog tehničkog propusta“, kaže vlasnik Televizije Spektri.

Podseća da je Nagip Arifi, u ime Opštine Bujanovac, odličnim učenicima albanske i srpske nacionalnosti podelio zahvalnice i nagradio novčanim iznosom od 24.000 dinara.

„Čini se kao da je nama u Bujanovcu dosadno i da moramo da izmišljamo probleme, kao da svojih nemamo. Tu mislim da podelu zahvalnica učenicima iz bujanovačih škola“, ironičan je Beljulji.

Da je komentar o ovoj temi „izlišan“ smatra Miodrag Milković, predsednik Gradskog odbora Seljačke stranke i direktor Veterinarske stanice iz Bujanovca.

„Komentar je izlišan u sredini gde žive zajedno Srbi, Albanci i Romi. Ovo je još jedan pokušaj potenciranja razlika, a ne onoga što nas spaja. Imamo dvojezične natpise u svim mogućim institucijama, a zašto je do ovoga došlo, treba razmisliti i zapitati se da li je neko sabotirao predsednika Arifija, jer se on izvinio zbog te greške. Imam utisak da je njegovo izvinjenje iskreno, ali nam takvi slučajevi ne trebaju“, apostrofira Milković.

Kaže da je cilj „stvaranje nekakve veštačke atmosfere koja uopšte ne odgovara istini“.

Kako se desio slučaj "jednojezičnih zahvalnica" učenicima u Bujanovcu 4
Foto: Bujanovačke

„Mi zajedno živimo sa Albancima i Romima, i upućeni smo jedni na druge, a svi pokušaji razdvajanja nas su pokušaj destabilizacije. Nikada nisam imao problema ni sa Romima, ni sa Albancima, pa ni za vreme sukoba na teritoriji Bujanovca, sve je to uvezeno sa strane. Svi sukobi se uvoze sa strane. Obrazloženje da je došlo do tehničke greške u štampariji je toliko smešno da se graniči sa banalnošću. Jedini naš problem je siromaštvo“, obrazlaže Milković.

Šaip Kamberi, narodni poslanik u Skupštini Srbije ispred Koalicije Albanaca – Ujedinjena dolina i predsednik Partije za demokratsko delovanje (PDD), do objavljivanja ovog teksta nije odgovorio na pozive novinara Danasa.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari