Kako se piše – predpostavka ili pretpostavka?

Jezičke nedoumice

Ostavite komentar


  1. Čitate li novine ? Svoj , njegov , lišiti ,osloboditi , i još mnogo nedoumica za naše ‘novinare ‘ .

  2. Ne izjednacavaju se SLOVA po zvucnosti (ili po mestu tvorbe itd) vec GLASOVI. Slovo nema zvuk. Ono je samo (vizuelni) graficki/likovni znak za glas. Mi ne izgovaramo slova, vec glasove.
    PS Znam da sam na vasem sajtu persona non grata. Hvala, ako je iko ovo procitao.

  3. Narod je pre sto godina bio mnogo pismeniji, naročito u Brozovo vreme. Današnje generacije treba vratititi u osnovnu školu. Ako već vlast to ne želi, Srpska pravoslavna crkva bi se mogla aktivno angažovati na opismenjavanju nepismenog naroda.

  4. Nisu to nikakve „jezičke nedoumice“, nego se radi o jasnim pravilima gramatike u srpskom jeziku…
    To je deo elementarnih jezičkih pravila, koja se uče u osnovnoj školi.
    Problem je u tome što se u Srbiji slabo uči i još slabije pamti, pa je vrlo rasprostranjena upotreba nepravilnosti u izražavanju i u pisanju…
    Tako dolazimo do toga da svakodnevno imamo „predsednika“, „srbski“, „neznam“ i „neumem“, „dali“ (umesto „da li“), i još sijaset sličnih.
    Posebna tema je umetanje slova „j“, i gde treba i gde ne treba… (npr. „Fijat“, iako je reč o svetskom brendu „FIAT“).

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 31. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Nastić, di džej

Tokom svih ovih godina čitajući Danas naučio sam šta predstavlja nezavisno novinarstvo i koliko je to danas veoma retko.