Kako se piše – pretposlednji ili predposlednji?

Jezičke nedoumice

Ostavite komentar


  1. Da je ovo nekome nedoumica dovoljno govori o nedostatku elementarnog obrazovanja u Srbiji. Popustljiv odnos prema deci i omladini dovodi do njihove funkcionalne nepismenosti. Bilo je toga i ranije, ali ne u ovolikoj meri. Sami smo krivi.

  2. Ali …! Zašto se ranije pisalo „PRETSEDNIK“ , a od šezdesetih godina prošloga veka se piše „PREDSEDNIK“ ? Šta se tu promenilo „po zvučnosti“ , što pre nije bilo ? ( Pogledajte novčanicu od 100 dinara iz 1960. godine gde piše „pretsednik upravnog odbora“ ) . Posle se „promenila zvučnost“ , pa pišemo predsednik ! Zamolio bih nekog stručnjaka da mi objasni šta se u zvučnosti promenilo pošto narod ništa ne primećuje .

  3. Звучно д испред безвучног п (а не ч, како је овде написано) прелази у безвучно т.

  4. „Dakle, u ovoj reči dolazi do jednačenja suglasnika po zvučnosti, tako da zvučno slovo d ispred bezvučnog slova č prelazi..“

    Koje sad Č u pretposlednji? Zvučno D ispred bezvučnog P prelazi u T. Nema na čemu.

  5. Hvala za ovu rubriku, to sto nema komentara ne znaci da niko nije procitao 🙂

  6. To je gradivo iz osnovne škole, pa ko nije uspeo da ga tad savlada, neće ni sada

  7. tako ga tupite …neverovatno,tačno je ali koliko vam treba da to napišete

  8. Ovo nije tema za novinski članak. Osim toga, u najvažnijem delu objašnjenja vam se potkrala (da ne kažem podkrala) greška: „Dakle, u ovoj reči dolazi do jednačenja suglasnika po zvučnosti, tako da zvučno slovo d ispred bezvučnog slova č prelazi u bezvučno slovo t.“

  9. Niko iole pismen ovde nije imao nikakvu dilemu.Mene zanima nesto drugo.Na kojim ste vi drogama, kad u objasnjenju pominjete slova kojih u reci uopste nema?

  10. @ Č
    Ne prelaze (bez)zvuna SLOVA u svoje (bez)zvucne parnjake, vec GLASOVI. Slovima samo OBELEZAVAMO na papiru i sl. glasove.
    Ako vec razgovaramo o strucnim pitanjima, onda treba i da govorimo vrlo egzaktno i vrlo strucno. Najzad, jezik ne poznaje slovne, vec glasovne promene.

Ostavite komentar


Društvo

"Polarizacija u medijima došla do tačke ključanja": Otkud Tamara Skrozza u središtu tabloidne hajke? 10

„Polarizacija u medijima došla do tačke ključanja“: Otkud Tamara Skrozza u središtu tabloidne hajke?

Tabloidne hajke protiv novinara nisu nikakva novost u Srbiji, a naslovna strana Informera plasira dezinformaciju koja nema nikakvog faktičkog niti pravnog osnova, reakcija je sagovornika Danasa na targetiranje zamenice glavnog urednika FoNeta Tamare Skrozze od strane prorežimski orijentisanih medija. Oni su iskonstruisali njenu izjavu, optužujući je da je gostujući u emisiji "Da sam ja neko" na televiziji Nova S izjavila da je “predsednika Vučića trebalo ubiti u noći 5. i 6. oktobra 2000. godine”.

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Danica Vučenić, novinarka

Danas volim jer je nepoverljiv prema političarima i preispituje i sumnja u svaku informaciju.