Kako se piše – Uskrs ili Vaskrs i kako se pravilno čestita 1Foto: Shutterstock / Bogdan Sonjachnyj

Kako se piše, ali i kaže – Uskrs ili Vaskrs i da li se čestita sa Hristos „vaskrse“, „vaskrs, „voskrese“, „vaskrese“ ili „voskrse“.

Večito pitanje uoči jednog od najvećih praznika kod pravoslavnih hrišćana jeste – slavimo li Uskrs ili Vaskrs?

Sa tim pitanjem, ruku pod ruku, ide i ono drugo – da li je pravilno reći „Hristos vaskrse“ ili „Hristos voskrese“ ili neku od brojnih varijacija.

I dok lingvisti tvrde jedno, crkveni poglavari drugo, ljudi iz naroda imaju svoj stav po ovom pitanju, pa se često mogu čuti gotovo sve raspoložive, pravilne i nepravilne, opcije u svega nekoliko minuta.

Ipak, postoji pravi naziv za obeležavanje Hristovog vaskrsenja, a samim tim i praznični pozdrav.

Uskrs ili Vaskrs?

Prvi oblik je uobičajen u narodnom jeziku, a drugi vuče korene iz crkvenoslovenskog jezika i više ga koristi sveštenstvo.

„Rečnik jezičkih nedoumica“ Ivana Klajna navodi da je jednako pravilno reći i Uskrs i Vaskrs.

„Vaskrs je crkvenoslovenski oblik: u običnom govoru nema razloga da mu se daje prednost nad narodnim oblikom Uskrs“, piše u Klajnovom rečniku.

Crkvenoslovenski je liturgijski jezik u slovenskim pravoslavnim crkvama. To je bio književni jezik sve do reforme Vuka Karadžića. Do sredine 18. veka korišćen je srpskoslovenski, prema kome je pravilno reći Vaskrs.

Nakon toga, međutim, u upotrebu ulazi ruskoslovenski, tj. dolazi do ruske redakcije staroslovenskog jezika, zbog čega su reči sve više počele da se izgovaraju na ruski način, sa slovom „o“ u prvom slogu.

Na taj način smo dobili: Voskresenije, voskresnuti, voskrese, piše Istorijski zabavnik.

Iako se mogu čuti i pravoslavni sveštenici kako upotrebljavaju oblik „Uskrs“, u crkvenom kalendaru stoji da pravoslavci ove godine u nedelju 5. maja slave vaskrsenje gospoda Isusa Hrista – Vaskrs.

„Ovaj oblik je bliži originalnom staroslovenskom izrazu, i potpuno saglasan crkvenoslovenskom VO-skresenije. Koliko se ovaj način izražavanja sačuvao u crkvenoj svesti svedoče i nazivi drugih praznika koji počinju istim prefiksom kao što su VA-znesenje, VA-vedenje i drugi. Teško je da ćete čuti da neko kaže praznik Uznesenja ili Uvedenja, a većina će reći Uskrs“, objasnio je ranijih godina za Istorijski zabavnik Ivan Neđić, profesor pripravnik Bogoslovije Svetog Arsenija u Sremskim Karlovcima.

Mnogi krive Srpsku pravoslavnu crkvu jer je dozvolila da se reč Uskrs ustali u govornom jeziku i nije dovoljno edukovala narod o pravilnijem obliku – Vaskrs.

Drug pak tvrde da je „glavni krivac“ obrazovni sistem posle Drugog svetskog rata u kome su svi učili srpskohrvatski jezik, prema kome je Uskrs naziv najvećeg hrišćanskog praznika.

Bilo kako bilo, sigurno je da je na kraju dana najbitnija dobra namera.

Kako se pravilno pozdravlja na današnji praznik?

Iako možda i dalje imate nedoumicu da li da koristite „Uskrs“ ili „Vaskrs“, kod tradicionalnog pozdrava i otpozdrava na današnji dan stvari su znatno jasnije.

Hristos vaskrse, Hristos voskrese, Hristos vaskrs, Hristos vaskrese, Hristos voskre… razni su oblici toliko sličnih, a u suštini potpuno različitih izgovora vaskršnjeg pozdravljanja i čestitanja.

Prema Rečniku Matice srpske, najpravilnije bi bilo reći: “Hristos vaskrse”. Pored toga dozvoljen je i arhaični, crkveni oblik „Hristos voskrese“.

Nepravilno je reći „vaskrese“. Tako da su samo ova dva načina – „vaskrse“ i „voskrese“ pravilna.

Mada nećete puno pogrešiti ako koristite bilo koji oblik, pošto su i Uskrs i Vaskrs prihvaćeni u srpskom jeziku, ako vam je stalo da se u potpunosti držite tradicije Srpske pravoslavne crkve, pravilnije je reći Vaskrs i pozdravljati ljude sa „Hristos vaskrse“ i otpozdravljati sa „Vaistinu vaskrse“ kada se na ovaj dan susretnete s njima.

Iako u narodnom jeziku Vaskrs nazivamo i Uskrs, nije pravilno reči „Hristos uskrsnu.“

Isto se pitanje postavlja i kad je odgovor na uskršnji pozdrav u pitanju.

Vaistinu voskrese ili voistinu vaskrse?

Pravilno je reći i “vaistinu” i “voistinu”.

Trebalo bi biti dosledan, pa na ruskoslovenski pozdrav „Hristos voskrese“ odgovoriti istim oblikom “Voistinu voskrese”.

Isto tako, na „Hristos vaskrse“ – „Vaistinu vaskrse!“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari