Kako se priprema Svadbarski kupus, i kakva je budućnost šivača: Novogodišnji bazar u Zaječaru 1Foto: M. S. / Danas

U Zaječaru je kao i u većini gradova u toku tradicionalni „novogodišnji bazar”, koji će trajati do 30. decembra, a izlagači iz različitih krajeva Srbije, na Trgu oslobođenja nude raznovrsne proizvode.

Organizovan je celodnevni program za decu, gde se mališani slikaju sa Deda Mrazom, druže sa maskotama iz aktuelnih crtanih filmova, ali i zabavljaju uz animatore koji će organizovati različite radionice za decu.

Penzionerka iz Zaječara Mirjana Branković (70) kaže za Danas da je ove godine prvi put na bazaru, a da se šivenjem bavi celog života.

Kako se priprema Svadbarski kupus, i kakva je budućnost šivača: Novogodišnji bazar u Zaječaru 2
Foto: M. S. / Danas

“Prvi put sam počela da šijem dok sam išla u osnovnu školu. Moja majka je bila odlična krojačica. Od nje sam to naučila. Pomogla mi je takođe i komšinica koja je bila šnajderka”, ističe Mirjana.

Sagovornica Danasa kaže da nije od početka sve išlo lako, ali je brzo savladala tehniku, i osetila je da ima dar za šivenje.

“Prvi moji radovi su bili odelca za lutke. To sam godinama radila, a kada sam rad dovela skoro do savršenstva, počela sam da šijem stvari za ljude”, priča Mirjana o svojim počecima.

Kako se priprema Svadbarski kupus, i kakva je budućnost šivača: Novogodišnji bazar u Zaječaru 3
Foto: M. S. / Danas

Mirjana kaže da kako su godine prolazile, sve više je šila, i pored toga što je počela da radi u nekadašnjem gigantu bivše Jugoslavije – Kristalu.

“Šila sam venčanice, odela, pantalone, košulje, ma nema šta nisam radila. Mislim da pola Zaječara ima neki deo garderobe koji sam ja uradila”, uz osmeh kaže naša sagovornica.

Prema njenim rečima, najtraženije su nekada bile haljine, suknje, košulje, ali od kada su se pojavili Kinezi, i prodavnice polovne garderobe, manje se šije, a više se rade prepravke.

Kako se priprema Svadbarski kupus, i kakva je budućnost šivača: Novogodišnji bazar u Zaječaru 4
Foto: M. S. / Danas

“Zbog toga sam sam počela da šijem kećelje, torbe, lutke, sve što mogla da uradim. Ljudi su prezadovoljni stvarima koje pravim, ali najveći problem je to što ljudi nemaj para, beda je velika”, kaže Mirjana.

Ono što Mirjanu brine, kao i ostale zanatlije u gradu, je to, da pored nje ima još samo par šivača, koji su njenih godina, a mlade šivenje ne interesuje.

“Ima par mladih, ali to nije dovoljno za grad veličine Zaječara. Bojim se kada mi se vid pokvari, a već jeste, neće imati ko da ljudima šije i radi prepravke”, zaključila je naša sagovornica.

Penzionerka Gordana Pavlović  iz Zaječara kaže za Danas da na bazaru priprema “svadbarski kupus”, koji će biti podeljen kao pomoć ljudima iz Narodne kuhinje.

Kako se priprema Svadbarski kupus, i kakva je budućnost šivača: Novogodišnji bazar u Zaječaru 5
Foto: M. S. / Danas

Naša sagovornica, otkrila je njenu tajnu kako ona priprema ovaj specijalitet.

“Potrebna je dobra mast, kvalitetan kiseo kupus, sušeno meso, sušena slanina, malo suve paprika, i na kraju obavezno se doda malo ljubavi – to mu daje najbolji ukus i izgled”, kaže Gordana.

Prema njenim rečima, sve što je nabrojala isecka se i stavi u kotlić. Da bi kupus bio pripremljen kako ona želi, kaže “potrebno je tri do četiri sata”.

Kako se priprema Svadbarski kupus, i kakva je budućnost šivača: Novogodišnji bazar u Zaječaru 6
Foto: M. S. / Danas

“I onda je kupus spreman za jelo. To je baš onaj, koji me učila kako se priprema, moja baka. Pun ljubavi i uspomena”, zaključila je naša sagovornica.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari