Kako se pripremala Jugoslavija za 1. maj? 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Čak 40.000 radnika Jugoslovenskog radničkog saveta bilo je na ulicama pred 1. maj pre 80 godina.

Na brojnim fotografijama koje su objavljene u listu Vreme od 27. aprila 1938. godine vide se radnici koji pozdravljaju tadašnjeg predsednika Vlade Jugoslavije, koji je izabran za rukovodioca Jugorasa (Jugoslovenskog radničkog saveta). Iako radnička organizacija, Jugoras je ipak bio politička tvorevina. Defile je trajao jedan sat.

Kako se pripremala Jugoslavija za 1. maj? 2

“U novoj Jugoslaviji, koja se preobražila, danas se svuda radi, svuda stvara i svuda podiže”, naslov je izveštaja sa sednice Jugorasa, a novinar zapravo prenosi izjavu predsednika Vlade.

Vreme još piše i o ukidanju viza za građane Jugoslavije za putovanje u Austriju. Kako se mesec dana pre toga ova zemlja pripojila Nemačkoj, a za nju Jugoslovenima nisu bile potrebne vize – ukinute su i  za Austriju.

Kako se pripremala Jugoslavija za 1. maj? 3

Tu je i tekst o poletu između nemačke i jugoslovenske trgovine pred sam rat.

“Zbog anšlusa, Nemačka je primorana da još više uvozi iz Jugoslavije, jer su joj potrebne sirovine”, piše novinar Vremena. “Nemačka je do sada bila najbolji klijent. Od prisajedinjenja, nemački udeo u jugoslovenskoj uvoznoj trgovini je sa 33 odsto skočio na 44 odsto, a u izvoznoj – sa 22 na 24 odsto”.

Nemačka je te godine bila zvanično predstavljena i na velikom privrednom sajmu u Beogradu, što, piše list, svedoči koliko je ova zemlja bitna za Jugoslaviju.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

I Pravda donosi foto kolaž, poput Vremena, preko cele strane, ali su u pitanju vesti iz sveta. Ona, pak, stavlja fotografiju engleskog vojnog aviona kako prelazi preko egipatskih piramida.

Kako se pripremala Jugoslavija za 1. maj? 4

Pod naslovom “dva majstora”, fotografisan je i boks meč u Hamburgu, kao i ukrašavanje rimskih ulica povodom dolaska Hitlera u ovaj grad.

Među ilustracijama je i otvaranje egipatskog parlamenta, a ispostavilo se da je dan ranije mladi egipatski kralj Faruk otvorio parlament svojim prestonom.

Kako se pripremala Jugoslavija za 1. maj? 5

Tu je i fotografija sa Milanskog sajma, ali i poslednjeg engleskog jedrenjaka koji je krenuo na put do Azorskih ostrva.

Moskovski arhiepiskop i još 25 sveštenika optuženi su 1938. godine za antisovjetsku špijunažu, piše Pravda pre osam decenija. Iz Moskve su došle informacije da je arhiepiskop sarađivao navodno sa fašistima, ali ne piše i kako je Sovjetska Rusija postupila sa njima.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1938. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari