„Kako se sporazumevati sa vanzemaljcima?”: Predavanje na niškom Prirodno- matematičkom fakultetu 1Ilustracija: Foto Pixabay

Na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu sutra uveče biće održano predavanje „Kako se sporazumevati sa vanzemaljcima?”.

Predavač je profesor Dragan Gajić.

“U poslednje vreme, po ko zna koji put, u svetu se, posebno u SAD, čak i pred zvaničnim političkim organima odlučivanja, ponovo aktuelizuje prisustvo vanzemaljaca i njihovih letelica na našoj planeti. Ne udubljujući se u argumentaciju (ne)postojanja vanzemaljskih civilizacija, autor predavanja razmatra mogućnosti za uspostavljanje kontakta i sporazumevanje sa njima”, rekli su organizatori.

Oni su precizirali da će na predavanju biti reči o tome na koje se načine može ostvariti ova komunikacija i koji su se predlozi za njenu realizaciju pojavljivali kroz istoriju.

Prema najavi, analiziraće se neki vidovi te komunikacije, koja se, u principu, može ostvariti neposrednim kontaktima, mehanizmima veze kao što su radio talasi ili optički signalima ili mešovitim metodama, poput slanja poruka preko kosmičkih letelica ili robotizovanih, automatskih i samoreplicirajućih sondi.

Biće ukazano i na tehničke i fizičke probleme u realizaciji tih vidova komunikacije.

“Posebno će biti istaknut problem ‘jezika’ komuniciranja, s obzirom na logičnu razliku kognitivnih i mentalnih sposobnosti civilizacija. U tom smislu, biće pomenuti i pokušaji stvaranja univerzalnog ‘kosmičkog’ jezika”, rekli su oni.

Predavanje se organizuje u okviru projekta „Kako dohvatiti zvezde“, koji je podržao Centar za promociju nauke Beograd, Astronomsko društvo „Alfa“ i Departman za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu.

Počinje u 20 časova.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari